keskiviikko 20. marraskuuta 2013

The Strain -trilogia televisioon

Guillermo Del Toron ja Chuck Hoganin apokalyptinen vampyyritrilogia näkee vihdoinkin päivänvalon televisiossa. FX-kanava on ilmoittanut että se on tilannut tekijöiltä 13-osaisen kauden jonka ensi-ilta on ensi vuoden heinäkuussa. Sarjan kynäilee Lostista tuttu Carlton Cuse ja sarjan ensimmäisen osan ohjaa itse Guillermo Del Toro. Nyt tietysti toivotaan että sarja näytettäisiin tuoreeltaan myös HBO:n valikoimassa niin hyvällä onnella sarjasta pääsee nauttimaan myös Suomessa heti loppukesästä 2014.

Alla on omat arvioni trilogiasta.
Vitsaus
Lankeemus
Yö ikuinen


Niin ja se linkki uutiseen.



sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Old Man's War

John Perry on 75-vuotias eläköitynyt entinen mainosmies. Elämä rakkaan vaimon kuoleman jälkeen ei enää maistu entiseltään ja John päättää tarttua nyt elämänsä ehtoopuolella CDF:n (Colonial Defence Forces) rekrytointitarjoukseen. Ihmislapsi on kirjassa onnistunut irrottautumaan maaemon syleilystä, ja on kovaa vauhtia levittäytymässä ympäri universumia. Uusien planeettojen asuttaminen ei kuitenkaan suju ongelmitta, ja uudisasukkaita varten on luotu massiivinen sotilasorganisaatio CDF joka suojelee asukkaiden laajenemispyrkimyksiä. Vastassa on laaja skaala eksoottisia eliömuotoja joita vastaa CDF käy loputonta taistelua 75-vuotiailla seniorikansalaisilla. Mutta miksi armeija palkkaa vain 75-vuotiaita sotilaiksi, hmm..

Oikeastaan tästä enempää en viitsi kirjan tapahtumia spoilata. Jos jotain, niin kirja alagenre on puhtaasti militaristinen science fiction. Ja jos on joskus nähnyt Paul Verhoevenin nerokkaan scifi-pläjäyksen Starship Troopers niin kirja veistelee samoilla linjoilla.

Kirja pullistelee miehistä testosteroonia, suuria avaruustaisteluja ja ilkeitä avaruusolioita. Päälle kun lyödään suorastaan mystistä teknologiaa ja hieman elämää suurempaa pohdiskelua niin käsissähän on mitä mainiointa viihdettä! John Scalzin on ensijulkaisullaan ja samalla aikansa läpimurtoteoksellaan varmistanut paikkansa allekirjoittaneen lukujonossa. Old Man's War-sarja  vuosien saatossa on kasvanut viisiosaiseksi, joten seuraava The Ghost Brigades tulee ladattua varmuudella Kindleen.

Mukavan militanttipäristelyn jälkeen jatketaa tieteiskirjallisuuden parissa ja menossa onkin Connie Willis:n Blackout. Sotaisa alagenre vaihtuu rauhallisempaan aikamatkailuun.

maanantai 4. marraskuuta 2013

Doctor Sleep

Törmäsin Stephen Kingin tuoreimpaan julkaisuus sattumalta ja aloin lukemaankin tätä lähes pakon sanemalana työmatkalla. Normaalisti muistan ottaa työmatkalle kirjan mukaan kun tietää että lentokentällä joutuu lähes poikkeuksetta aina odottamaan, ja tällä kerralla se tuttu yöpöydän kirja jäi kotiin. Edellinen Kingini on muistaakseni Mustan Torni-sarjan ensimmäinen osa Revolverimies eikä se säväyttänyt oikeastaan suuntaan eikä toiseen. Parhaimmat lukukokemukseni olen Kingin osalta saanut vanhoista klassikoista kuten Hohto, Uinu uinu lemmikkini tai Piina ja tietysti pienen henkilöauton kokoinen Tukikohta (yli 1300 sivua).

Doctor Sleep seuraa Hohdosta tuttua Danny Torrancen aikuiselämää. Aikaa on vierähtänyt tovi Outlook-hotellin tapahtumista ja nyt Danny yrittää selvitä aikuiselämän kivisestä polusta. Lapsuuden tapahtumat ja haamut painavat edelleen Dannyn nyt jo alkoholisoitunutta elämää mutta hohtamisen (näyttää olevan virallinen suomennos sanalle shining) taito ei ole jättänyt Dannya, ja mies ajelehtiikin kaupungista ja työpaikasta toiseen vailla päämäärää elämän pohjamutia kyntäen. 

Lopulta Dannyn vuosia kestänyt vaeltelu pysähtyy New Hampshiren pieneen kaupunkiin ja hän saakin työpaikan vanhusten saattohoitokodista missä hän käyttää erikoiskykyään helpottaakseen vanhusten siirtymistä ajasta iäisyyteen. Dannysta tuleekin kirjan nimen mukaisesti Doctor Sleep.

Hohtamisen taito on myös vahva Abra-tytöllä joka hämmästyttää perheensä elämää telekineettisillä taidoillaan. Eräänä päivänä Abra näkee pienen pojan kidnappauksen jota seuraa raaka murha ja siitä säikähtäneenä Abra saa kuin vahingossa yhteyden Dannyyn. Kun kirjan tekijä on Stephen King, tapahtumiin sekaantuu myös lisää yliluonnollisia elementtejä. Abran voimakkaiden kykyjen perään lähtee joukkio hohdosta elämänvirtaa saavia kiertolaisia. 

Stephen King osaa kirjoittaa edelleen sulavasti ja vetävästi. Kirja vetää nopeasti lukijansa mukaansa kirjailijan tunnettuihin yliluonnollisiin tapahtumiin. Itse pidin paljon kirjan alkupuoliskosta missä Danny taistelee alkoholisoituneena sisäisiään demoneita vastaan ja Abran ystävyys tullessa kuvaan elämä voittaa jälleen. Ehkä hiukan vajaaksi King jätti ameriikkaa halki seilaavan Rose The Hat'n johtaman joukkion taustaa. Olisin toivonut enemmän taustaa näille hohtoa syöville ihmisvampyyreille. Suureen osaan nousee myös Anonyymit Alkoholistit -yhteisö jonka tapaamisia seurataan useaan otteeseen, ja jonka kautta osa tapahtumista vyöryy eteenpäin. King itse kertoo epilogissa kuinka vuonna 1977 Hohdon julkaisun yhteydessä hän oli erilainen ihminen (viitaten alkoholismiinsa) ja kuinka nyt vuonna 2013 elämä on toisenlainen. Kirjan AA-kuvaukset ovat syvällisiä ja sopivatkin hyvin tarinaan. Kirjan puolen välin kohdilla tapahtumat eskaloituvat ja lopun infernaalinen tapahtumasarja finalisoituu Dannylle tutuissa maisemissa. Ympyrä sulkeutuu.

King on kirjoittanut kain puolin menevän kirjan ja oli suorastaan piristävää palata nuoruudesta tuttuihin kirjallisiin kokemuksiin. 

Yliluonnollista tapahtumista siirrytään sulavasti science fictioniin ja seuraavana vuorossa onkin Joe Scalzin debyyttijulkaisu Old Man's War Kindle-versiona.