Jälleen on yksi kesä vietetty ja nopeasti pimenevät illat ovat täydellistä aikaa lukea mielenkiintoisia kirjoja. Kaikenlaisten kirjalistausten teko näin luettavien kirjojen välissä on mielekästä puuhaa ja aina, loppuvuodesta on tulossa paaaljon mielenkiintoisia kirjoja eri kustantajilta joista tässä osa.
Joseph Conradin ystäville on luvassa hyviä uutisia kun Basam Books on julkaisemassa uuden suomennoksen kirjailijan tuotannosta. Varjolinja (The Shadow Line) on merellinen novelli ja varmasti haluttu lisä ikiklassikon Pimeyden sydämen (Heart of Darkness) rinnalle. Tämä menee ainakin minun ostoslistalleni.
Kustannus Jalava on aloittamassa uutta Scifi-sarjaa nimeltä Saturnus Scifi. Sarjassa julkaistaan vanhoja klassikoita aina Arthur C. Clarkesta 1990-luvulle saakka. Ensimmäisenä julkaisulistalla on suht tuore Arthur C. Clarken Jumalan moukari. Kirjassa ihmiskunta nousee taistelemaan maapalloa uhkaavaa meteoriittia vastaan.
En olisi uskonut että Raija Orasen kirja kiinnostaisi mutta kirjailijan uusin Metsästäjän sydän vaikuttaa mielenkiintoiselta romaanilta. Kuitenkin minun korvaani särähtää aina vapaussota-sanan käyttö vuoden 1918 tapahtumien kanssa, joten olen ottanut Hannu Salaman tyylin aiheeseen: ”jos joku kuvaa vuoden 1918 tapahtumia vapaussotana, minä kutsun Mannerheimia lahtariksi”. Aamen. Kustannusyhtiö Teokselta on myös tulossa jatkoa P.G.Wodehousen Jeeves-sarjalle. Hiiop, Jeeves jatkaa laadukasta Jeeves-tarinoiden sarjaa. Samainen kustannusyhtiö kunnostautuu myös Sir Arthur Conan Doylen Sherlock Holmesin kohdalla, julkaisemalla mammuttimaisen 1200 sivuisen Kootut kertomukset opuksen.
Like Kustannukselta on tulossa useita mielenkiintoisia kirjoja. Esimerkiksi Hal Duncanin varmasti odotettu Vellumin jatko-osa Muste. Kaikkeuden kirja II. Like puskee ulos myös brutaalin Nicolai Lilinin suomennoksen Siperian opetukset. Allekirjoittaneen yhdeltä lempi-scifi-kirjailijalta tulee myös uusi suomennos Aurinkojen huone lokakuussa. Alastair Reynoldsin taattua laatua ns. insinööriscifin rintamalta. Like kunnostautuu myös historia-osastolla julkaisemalla suomennoksen Simon Henry-Reidin Fidel and Che: A Revolutionary Friendship kirjasta. Ilmeisen tuore näkökulma Kuuban vallankumoukseen. Tämä on hankittava. Uusi James Ellroy julkaisukin on tulossa. Hillekerin kirous – elämäni naiset paneutuu tällä kertaa kirjailijan omaan elämään.
Mielessäni kävi myös käydä läpi englanninkielisen kirjallisuuden uutuuksia mutta se on tehtävä erikseen.
Sherlockista en saa koskaan tarpeekseni, joten jättiläinen voi hyvinkin jossakin vaiheessa päätyä ostoslistalle. Tuo Metsästäjän sydän kiinnostaa myös. Vapaussota-kansalaissota- terminologia kiinnostaa minua historioitsijana suuresti. Siihen liittyvät intohimot puoleen jos toiseen ovat yllättävän suuria ja tutkimisen arvoisia.
VastaaPoistaMeillä puhuttiin aina kotona vapaussodasta ilman suurempia intohimoja, joten siihen liittyvät konnotaatiot selvisivät minulle vasta opiskeluaikana. Eli minulle vapaussota on ns. neutraali termi, eikä välttämättä sisällä sen kummempaa poliittista kannanottoa. Artsi, tilannehan voisi olla huonompikin, jos Oranen haluaisi provosoida, voisi hän puhua myös kapinasta...
Sherlock on kanssa minun luku/hankintajonossani. Onneksi Holmesin seikkailuja löytyy pienemmässäkin pakkauksessa, tuo järkäle vie melkein puoli hyllymetriä! :).
VastaaPoistaJos olet länsirannikolta niin ihan varmasti vuoden 1918 tapahtumista puhuttiin vapaussotana. Itse väittäisin tapahtumia luokkasodaksi mutta en missään nimessä vapaussodaksi. En vain ymmärrä mitä sillä termillä tarkoitetaan. Paras termi olisi kansallinen murhenäytelmä. Jos aihe kiinnostaa, niin suosittelen lämpimästä suht objektiivista Marko Tikan "Terrorin aika: Suomen levottomat vuodet 1917-1921".
Ja kiitos kommentista!
-Artsi