Odotettu "kunnon" talvi saapui sittenkin Suomenmaalle. Lunta riittää ja ilmassa on siedettävästi pakkasta (tätä kirjoittessa mukavat -24 astetta).
Oma kirjavuoteni on alkanut enemmän ja vähemmän isojen kirjojen parissa. Joulukuussa aloittamani James Ellroyn rikoseepoksen Levoton veri (arvosteluun tästä) sain luettua loppuun tammikuun alkupuolella, jonka jälkeen kevyempi Markku Kuisman mielenkiintoinen sukellus taloushistoriaan eli Sodasta syntynyt (arvosteluun tästä), ja nyt lukuvuorossa siis George R.R. Martinin A Clash of Kings jonka vaikuttava ~720 sivua painelee jo puolessa välissä. GRRM ei ole kuitenkaan tehnyt A Song of Ice and Fire -sarjaansa helpoksi kun tietää että sarjan tuorein oopus A Dance with Dragons odottaa jokusen osan jälkeen horisontissa ~1200 sivullaan. Sitä varten pitänee tehdä kirjahyllyn laajennus.
Olen tässä myös kartoitellut uusia kirjoja kirjahyllyyni ja pitkien etsiskelyjen jälkeen kohti kesää mennään ainakin seuraavat kirjat mielessä. Suurin osa näistä onkin jo tilattu.
George R.R. Martin: A Storm of Swords
Westeroksen matkani jatkuu kunhan nykyinen opus saadaan kunnialla loppuun. Olen itse yllättynyt kuinka hyvin sarja on lähtenyt lukuprojektina ja kuinka koukuttava se on kaikkine juonitteluineen. Ei voi kuin suositella lämpimästi. Vinkkinä allekirjoittaneen lailla kovakantisista kirjoista pitäville: tätä sarjaa saa kovakantisena ainakin amazon.co.uk:sta ja Barnes & Noblesin verkkokaupasta, jota itse olen käyttänyt.
Gil Scott-Heron: The Last Holiday (A Memoir)
Musiikin suurkuluttajana olen yllättynyt kuinka kirjahyllystäni puuttuu TÄYSIN musiikkipuolen kirjallisuus. Kun viime vuoden toukokuussa kirjailija, runoilija, kansalaisaktivisti ja ennen kaikkea todella lahjakas muusikko Gil Scott-Heron menehtyi, hänen tuotantonsa on ollut jälleen ahkerasti Spotifyin soittolistoillani. Ja nyt tammikuussa julkaistu The Last Holiday: A Memoir on hyvä korjausliike musapuolen puutteeseen. Loistava ja ajatuksia herättävä artisti.
Väinö Tanner: Unohdetut päiväkirjat (Hannu Rautkallio ja Lasse Lehtinen)
Historiaa ei pidä myöskään unohtaa. Tämän tuoreen historiallisen julkaisun toi joulupukki ja kirja valaisee Suomen kohtalonhetkiä 1943-1944 pitkän parlamentaarisen uran luoneen Väinö Tannerin päiväkirjamerkintöjen kautta. Kirjassa lukija pääsee kurkistamaan Ryti-Mannerheim-Tanner -kolmikon sodanaikaisia vaikeita päätöksiä. Väinö Tanner on mielestäni jäänyt liikaa unohduksiin kaikenlaisten Suurien Suomalaisten -listauksissa.
Jim Marrs: Crossfire: The Plot That Killed Kennedy
Annos salaliittoteorioita ei ole koskaan pahitteeksi, ja tässä niitä riittää. Jim Marrsin kirja JFK:n salamurhasta on ehkä yksi aihepiirinsä kuuluisimpia. Tämä 600-sivuinen kirja on perusteellinen porautuminen Yhdysvaltojen 35. presidentin salamurhaan ja sitä ympäröiviin asioihin. Highly interesting (eli foliohatut päähän)!
Juhani Suomi: Lohen sukua
Suomalaisten valtiopäämiesten historiikit ovat nyt jostain syystä mielenkiintoni kohteena. Kekkonen on suorastaan myyttinen hahmo suomalaisessa poliittisessa historiassa ja siksi kiinnostava henkilö. Juhani Suomen yksissä kansissa oleva Kekkos-historiikki löytyi naurettavaan 8€ hintaan naapurikaupungista alekorista.
Vasili Grossman: Elämä ja kohtalo
Tänä vuonna pitää myös tehdä loikkaus idän suuntaan ja lukaista joko Nikolai Gogoilin Kuolleet Sielut tai Vasili Grossmanin toisen maailmansodan jälkeinen klassikko Elämä ja kohtalo. Vasili Grossmanin teos kyllä houkuttelee enemmän joten katsotaan nyt miten käy.
John Barnes: Directive 51 & Daybreak Zero
Scifiä ei voi unohtaa joten listasin tähän itselleni uuden kirjailijan eli John Barnesin post-apokalyptisen trilogian ensimmäisen osan Directive 51 ja sarjan toisen osan Daybreak Zeron. John Barnes on ottanut käsittelyyn mahdollisimman isoja palikoita kun tapahtumat käsittelevät tapahtumia jotka pakottavat tämän Directive 51 -säädöksen käyttöönoton. Kirjoissa maailma saa vastaansa terroristeja jotka levittävät virusta joka tuhoaa kaiken öljypohjaisen materian sekä elektroniikan. Eli luvassa on elämää suurempia tapahtumia.
Tuulikki Pekkalainen: Susinartut ja pikku immet (Sisällissodan naisvangit Hämeenlinnan vankileirin huone nro 7:ssä)
Lopuksi vielä maininta toisesta joulupukin tuomasta opuksesta. Suomen sisällissotaan osallistuneiden naisten kohtalosta en ole itse lukenut oikeastaan yhtään mitään. Hävinneiden punaisten auttaminen sodassa oli tuomittavaa ja auttajia kuten sairaanhoitajia tai sopankeittäjiä vangittiin sukupuoleen katsomatta. Tuulikki Pekkalainen on tutkinut aihetta ja on kirjoittanut mielenkiintoisen kirjan sodassa vangituista naisista ja heidän kohtaloistaan.
Kirjahyllyssä möllöttää monta lukemista odottavaa teosta. Esimerkkeinä Toni Morrisonin Minun Kansani, Minun Rakkaani on Keltaisen Kirjaston -hyllyssä.Toni Morrisonin tuotanto kiinnostaa muutenkin. Dimitri Gluhovskin Metro-duosta ensimmäinen 2033 odottaisi alemmalla hyllyllä myös lukemista. Pidempään odotelijoista voisi mainita Will Selfin Kuinka Kuolleet Elävät (suosittelen kirjailijan Suuret Apinat -romaania) tai Edgar Allan Poen Kootut kertomukset. Unohtamatta vielä vaiheessa oleva Kalle Päätalon Koillismaa-sarjaa! Kyllä siis lukemista riittää vuodelle 2012.