Ramez Naamin ensimmäinen fiktiivinen kirja Nexus onnistui yllättämään vaikka ostinkin sen hetken mielijohteesta ja latasin Kindleeni. Tietokirjailijana ja luennoitsijana kunnostautunut ex-Microsoftilainen Ramez Naam, on kirjoittanut kelvollisen teknotrillerin jossa aika perinteiseen tapaan lähitulevaisuuden immeiset ovat implanteilla buustattuja puoli-koneita. Kirjassa eletään vuotta 2040, kun nuori yhdysvaltalainen tiedemies Kaden onnistuu luomaan laittoman nano-lääkkeen jonka ansiosta ihmiset voivat yhdistää aivonsa telepaattisesti. Yhdysvalloissa kun ollaan, asiasta kiinnostuu myös paikalliset tiedusteluorganisaatiot ja helvetillinen teknotrilleri takaa-ajoineen on valmis rullaamaan.
Nexus on kiehtova yhdistelmä perinteistä scifi-viihdettä ja myös oikeaa tiedettä. Kirjassa käsitellään käsitteitä Transhumanismi ja Posthumanismi, joiden mukaan ihmisen elämän laatua ja kyvykkyyttä voidaan parantaa teknologian avulla. Ja samalla ohitettaisiin perinteinen evoluutiokehitys. Kirjassa posthumanismi on se isoin perkele jota pelätään valtiotasolla: ihminen voi muuttua yli-ihmiseksi Nexuksen luomien mahdollisuuksien avulla ja on täten uhka muulle ihmiskunnalle. Kuitenkin kirjan päähenkilöt näkevät Nexuksessa valtavia ihmiskuntaa hyödyntäviä asioita ja lopussa sorsakoodi päästetäänkin vapaaksi ja tästä viranomaisten kauhuskenaariosta kertookin Ramez Naamin seuraava kirja: Crux.
Kirja vilisee kiehtovaa tieteellistä asiaa joka on taitavasti puettu helposti uppoavaan viihteelliseen kerrontaan. Väkisinkin tuli mieleen Matrix ja Neuromancer mutta Ramez Naam on onnistunut luomaan oman pienen mielenkiintoisen kaistaleen tähän IMO aika puhkikoluttuun cyberpunk/scifi-genreen. Ja kuten moni muukin menestynyt kirja, Nexus näyttää olevan menossa kohti elokuvasovitusta.
Seuraavana onkin paluu Neil Gaimanin tuotantoon kun vuorossa on American Gods.
Idea vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta, pitää ottaa lukulistalle.
VastaaPoista