Don Winslow:n Power of the Dog oli piinaavan tehokas pilotti Yhdysvaltojen ja Meksikon välisestä loputtomasta huumesodasta. Kuin promona Power of the Dog:lle ja tälle nyt kesällä julkaistulle jatko-osalle, Netflix ampui tässä kuussa eetteriin Chris Brancaton, Carlo Bernardin ja Doug Miron läpeensä kehutun Narcos-sarjan joka kuvaa samaa maailmanlopun maisemaa.
The Cartel jatkaa siitä mihin Power of the Dog jäi. DEA-agentti Art Kellerin ensimmäiset kolmisenkymmentävuotta huumesodan syövereissä on takanapäin ja loppuunpalanut virkamies on vetäytynyt syrjäisen luostariin mehiläisten pariin. Toisaalla vangitty Adán Barrera, Art Kellerin arkkivihollinen ja huumeimperiumin ylipiru, saa junailtua itselleen siirron meksikolaiseen vankilaan. Joulupäivän illallinen ja dramaattinen vankilapako pistää tarinaan isomman vaihteen silmään.
Kirjaa on jo kehuttu sen realistisuudesta missä fiktio sekoittuu brutaaliin meksikolaiseen todellisuuteen. Art Keller juoksee tässäkin kirjassa kuin mielipuolinen verikoira Adán Barreran perässä epäonnisesta väijytyksestä toiseen, ja vuosien saatossa ei pelkästään Barreran vaan myös Kellerin vastaan nousee uusi nykypäivän valtava huumeteollisuuden lähes apokalyptinen todellisuus: eri kartellit pistävät peliin omat ammattiarmeijansa jotka eivät säästä keinoja tai sivullisia uhreja saavuttaakseen haluamansa.
Kirja nostaa Meksikon osalta surullisen faktan esille: jos katsotaan kirjan rinnalla faktoja niin esimerkiksi Meksikoa vuosina 2006-2012 johtaneen presidentin Felipe Calderónin virkakauden aikana raportoitiin vähintään 60 000 huumesodan uhria, vuoteen 2013 mennessä uhriluku on räjähtänyt yli 120 000 (!). Lukuisat huumekartellit jotka pitävät maata panttivankinaan löytyy myös Don Winslow kirjasta. Erityisesti kirjassa Barreran päävastustajaksi nousee pahamaineinen Los Zetas jonka ääribrutaali toiminta pistää lukijan pyörittelemään päätään. Loppupuolella viranomaiset ja Art Keller ymmärtävät että laillisin keinoin ongelmaa ei saada poistettua, ja syvällä Meksikon hallinnossa, totaalisen korruption saavuttamattomissa tehdään sama kuin tehtiin Kolumbiassa 1980-1990 -luvulla, armeija muodostaa tehokkaan tappokoneiston jonka tarkoitus ei ole saattaa rikollisia oikeuden eteen vaan tuhota huumebisneksen pelurit - lähes siinä onnistuen. Huumebisnes saadaan jälleen tasapainoon.
Surullisesta aiheesta huolimatta kirja on on hyvin kirjoitettu. Don Winslow nousee kirjoillaan James Ellroyn tasoiseksi isojen tarinoiden kirjoittajaksi joka osaa maalata isoja tarinoita ja Ellroyn tapaan kirja sivut täyttyvät henkisesti hajonneista ihmisistä jotka taistelevat selkeästi ylivoimaista vastustajaa vastaan ja vaikka tarina on pääosin hyvin synkkä niin se vetää lukijan tehokkaasti mukaan kuusisataisen sivuiseen painajaiseen.
Ja kuten arvata saattaa, kirjan ilmestyttyä kesällä, elokuvaoikeudet on jo myyty isolle elokuvastudiolle ja elokuva on jo suunnitteilla.
Seuraavaksi mennään sitten aivan toiseen suuntaan kun vuorossa on veteraanihistorioitsijan David McCullouch:n tuore The Wright Brothers.