sunnuntai 20. joulukuuta 2009

Uutisia Irakista

Kaksoisvirtain maan rintamilta kuuluu kummia. Irakin kapinalliset kaappaavat Yhdysvaltojen miehittämättömien tiedustelukoneiden tuottaman reaaliaikaisen videomateriaalin. Wha?!



Kyllä, Wall Street Journalin artikkelin mukaan, Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat vahvistaneet asian. Kapinalliset ovat käyttäneet mm. SkyGrapper -nimistä sovellusta jota saa Internetistä $25,95 hintaa (itse asiassa hinta on lähes tuplaantunut) joilla kapinallisryhmät saavat kaapattua Predator-koneiden tuottaman videomateriaalin. Viranomaiset kuitenkin muistuttavat samaan hengen vetoon että ei ole todisteita että kapinalliset pystyisivät kontrolloimaan näitä sotakoneiston miehittämättömiä petolintuja. Asia selvisi vuoden 2008 lopulla kun viranomaiset löysivät erään kapinallisen kannettavasta tietokoneesta tuntikaupalla kaapattua videomateriaalia. Epäilyt saivat lopullisen vahvistuksen kesällä 2009, jolloin toisesta kapinallisten kannetavasta löytyi päiväkaupalla samanlaista materiaalia. Nopeiden päättelyjen jälkeen todettiin että näiden Predator-koneiden videolähetykset olivat avoimesti hakkeroitavissa, jaettavissa ja laajalti käytössä eri Irakin ääriryhmillä. Selvää oli, että Predator-koneiden tuoma sotilaallinen etu oli vakavasti uhattu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kSpOYZR0klA[/youtube]



Miehittämättömien koneiden yhä kasvava käyttö Irakin ja Afganistanin rintamilla on Obaman hallinnon tahtotila, joten ei ole mikään yllätys että Pentagonin hallintokoneisto laittoi isomman vaihteen päälle tapauksen tulessa julki. Ongelma olikin jo entuudestaan tuttu. Linkki petolinnun ja armeijan välillä oli suojaamaton, armeija oli tietänyt tämän jo Bosnian kampanjan ajoista saakka mutta eivät uskoneet että joku tajuaisi sitä hyödyntää. Korjaustoimenpiteet ovat jo kovassa käynnissä ja viranomaiset ovat kovaa vauhtia rakentamassa salausta petolintujen hallintaverkkoon. Korjaukset eivät ole tietolähteiden mukaan mikään läpihuutojuttu. Predator-koneiden hallintaverkko on yli vuosikymmenen vanha, joten se on tuonut haasteita sen modernisoimisen suhteen ja ennenkaikkea sen suojaamisen osalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.