lauantai 10. huhtikuuta 2010

Ne unohdetut valokuvat

Vanhat mustavalkovalokuvat ovat mielestäni mielenkiintoisia. Innostukseni vanhoihin valokuviin alkoi joitain vuosia sitten kun päätin aloittaa perheen ja suvun vanhojen valokuvien digitalisoinnin. Aloitin samalla myös kuvien osalta pienen Photoshop-harjoittelun, joka on muuten edelleen todella vaikea sovellus oppia. Suosittelen muuten lämpimästi Katrin Eismannin "Valokuvien korjailu & viimeistely" -kirjaa. Paljon vaikeaa asiaa ;).

Nyt lähimenneisyydessä olen joutunut raahautumaan vaimon mukana eri kirpputoreille ja havaitsin että ihmiset myyvät vanhoja valokuvia pois. Itselleni ei kyllä tulisi mieleenkään myydä kuvia esivanhemmistani á 50 snt kappale. Joten, olen aloittanut sivuprojektina ns. unohdettujen valokuvien projektin missä skannaan kaikki mielenkiintoiset vastaan tulevat mustavalkokuvat ja siirrän ne blogiin. Suurimmassa osassa kuvia ei ole mitään taustaa mistä tai kenestä kuvat kertovat.
Tämä tarttui mukaan Hämeenlinnan Suurkirpputorilta (joka on aikuisten oikeasti iso). Kuvan takana lukee "Askolan näyttelyssä 01.07.1934". Kuvaaja on saanut vangittua hyvin kuvaan tilanteen laid-back-fiiliksen. Kuvan tytöt ovat kuin hetken mielijohteesta pysähtyneet maatalous(?)näyttelyn valokuvaajan pystyttämän kuvakankaan eteen poseeramaan. Vaikuttaisi että kuvan keskellä oleva tyttö on lähes raahannut kaksi muuta kuvaan, koska heillä näyttää mielenkiinto olevan toisaalla.

Tämä kuva on myös Hämeenlinnan tuomisia. Kuvan valkoiseen alaosaan on kauniilla kaunokirjoituksella raaputettu "Muisto Keski-Suomen matkalta!". Uskoisin että kuva sijoittuu ajallisesti myös vuosille 1930-40. Tästä kun olisi olemassa äänellä varustettua filmiä, niin arvaan että miehen paria sekuntia aikaisempi lausahdus on ollut vihainen "ota Irma nyt se pirun kuva niin piästään eteenpäin!".

Tämä kuva on sukuni omasta kokoelmasta. "Vierailulla Vuorenniemellä 1940" yksi kuvan henkilöistä on edesmennyt isoäitini. Kuvassa on ryhmä nuoria yksinkertaisesti pitämässä hauskaa. Eturivissä intensiivistä hanurinsoittoa ja takarivissä porisee keskustelu. Komea tilannekuva.

Viimeisenä kuvana potretti tuntemattomasta henkilöstä 1900-luvun alkuhämäristä. Yksinkertaisen rehellinen poseeraus jälkipolville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.