lauantai 6. marraskuuta 2010

Naomi Novik: Kuninkaan lohikäärme (His Majesty's Dragon, 2006)

Jotenkin tuntui vaan siltä että nyt piti saada jotain kevyttä lukemista, joten Naomi Novikin Kuninkaan lohikäärme sai tilaisuutensa.  Kirjailija saa kiittää mielenkiinnostani erästä uutista missä elokuvaohjaaja Peter Jackson ilmoitti hankkineensa oikeudet tähän Naomi Novikin Temeraire-kirjasarjaan. Artikkeli siis pisti silmääni ja hetken googletuksen jälkeen päätin ottaa riskin kirja löysi tiensä hyllyyni.

Kyllä, kirjassa on lohikäärmeitä, itse asiassa kirjan pääosissa on käytännössä kaiken karvaiset ja kokoiset lohikäärmeet. Ihmiset tuntuvat liikkuvan sivuosissa. Novik on luonut lukijoilleen vaihtoehtomaailman missä ihmiskunnan rinnalla elää kokonainen kirjo eri lohikäärmerotuja. Älykkäät ja puhuvat lohikäärmeet on valjastettu (tietysti) tässä napoleonisessa maailmassa ihmisrodun käyttöön.

Kirjan tapahtumat sijoittuvat sotaisaan eurooppaan Bonaparten vallan aikoihin, eli 1700-1800 -lukujen vaihteeseen. Kirja käynnistyy kun englannin laivaston kapteeni Will Lawrence ja hänen laivansa Reliant, saavat vallattua ranskalaisen sotalaivan ja vallatun laivan ruumasta löytyykin lohikäärmeen muna. Tästä tapahtumasta johtuen kapteeni Lawrencen elämä tekee täyskäännöksen ja hänen edessään on nopeasti suuri päätös joka muuttaa hänen elämänsä englannin kuninkaallisen laivaston upseerina. Tarina lähtee nopeasti rullaamaan ja munan kuoriuduttua kapteeni Lawrence aloittaa uuden elämänsä Temeraire-nimisen lohikäärmeen kanssa.

Kirja etenee aika perinteisesti. Ensin kaksikko kouluttautuu ilmavoimien tukikohdassa missä lukijallekin selviää tarkemmin ihmisen ja lohikäärmeiden yhteiselosta. Tarinaa heitetään tässä vaiheessa mukaan joukko muita ilmavoimien upseereja ja lauma muita persoonallisia lohikäärmeitä. Lopulta mennään lentää liihotetaan ottamaan vastaan paha Bonaparte sekä hänen valloittaja-armeijansa  joka pyrkii englantiin.

Lyhykäisuudessään tarina menee noin. Kirja oli viihdyttävä ja tosiaan hyvää vaihtelua välillä aika vakavaankiin kirjallisuuteen. Novik on luonut yllättävän toimivan kokonaisuuden, vaikka kyllä nämä lohikäärme-tarinat aika kuluneita alkaa olemaan. Novik on ennen kaikkea onnistunut aikakauden kuvauksessaan ja itse pidin erityisesti varsinkin lohikäärmeiden ilmataisteluiden kuvauksista. Mutta..Kirjan loppupuoli oli sitten kirjan heikoin osuus. Loppupuolella tuli väkisinkin mieleen että kirja muuttui joksikin, ei nyt huonoksi, mutta perinteisen ennalta arvattavaksi Hollywood-elokuvaksi.

Novik on julkaisut nyt seitsemän kirjaa missä seurataan kapteeni Lawrencen ja Temerairen seikkailuja ympäri maailmaa, ja en ihmettele yhtään miksi LOTR-ohjaaja Peter Jackson on innostunut kirjoista. Näistä saa varmasti tolkuttoman komeita elokuvia vanhoine purjealuksineen ja kaiken tuhoavineen lohikäärmetaisteluineen. WSOY:n on myös julkaisut myös sarjan toisen osan eli Jadevaltaistuin. Valtaistuimet saavat kuitenkin odottaa kun työn alle otetaan kauan odotettu James Joyce!

Kuninkaan lohikäärmeen ensitahdit:

Ranskalaislaiva kallisteli ristiaallokossa kansi verestä liukkaana, joten miekkaa heiluttava sotilas saattoi hyvin kellistää iskullaan kohteen sijaan itsensä. Laurencella ei jäänyt taistelun tiimmellyksessä aikaa yllättyä vastarinnan rajuudesta, mutta hän pani jopa mittelön kiihkossa ja miekkojen ja pistoolisavun turruttavassa autereessa merkille äärimmäisen epätoivon ranskalaiskapteenin kasvoilla, kun tämä karjui rohkaisua miehilleen.



1 kommentti:

  1. Mukava nähdä arvostelu tästä kirjasta :) Sarja ansaitsee enemmän huomiota, kuin mitä se on saanut. Minut Kuninkaan lohikäärme yllätti positiivisesti ja olen kanssasi samaa mieltä, että kirja on viihdyttävää ja kevyttä lukemista. Taitaa mennä kohtalaisen pitkään ennen kuin Jackson ryhtyy tositoimiin Temerairen kanssa (jos yleensä ryhtyy ollenkaan), kun on hobititkin kesken.

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.