Pia Guerran piirtämä ja Brian K. Vaughanin tarinoima Y: The Last Man tutustuttaa lukijan omalaatuiseen post-apokalyptisen maailmaan. Kesällä 2002 tuntematon kulkutauti tappaa kaikki nisäkkäät jotka kantavat Y-kromosomia. Tämä "gendercide" tappaa välittömästi 48% maailman väestöstä, arviolta 2.9 miljardia miestä.
Pelkästään Yhdysvalloissa, yli 95% kaikista lentäjistä, rekkakuskeista ja merialusten kapteeneista kuolee. Samalla myös 92% rikollisista menehtyy. Kansainvälisesti 99% kaikista asentajista, sähkö-, ja rakennusmiehistä kuolee paikoilleen. Kuitenkin esimerkiksi 51% maapallon maanviljelyn työvoimasta säilyy hengissä. 85% eri maiden hallitusten edustajista, virkamiehistä kaatuu sijoilleen. Kirkon edustajista kuolee kaikki katolilaiset papit, imaamit ja juutalaiset rabbit. Mutta nuori 22-vuotias amerikkalainen työtön Yorick Brown lemmikkiapinansa kanssa huomaa olevansa yhä elossa.
Y: The Last Man sarjakuvana näki päivänvalon vuonna 2002 ja sitä julkaistiin Vertigo-kustantamon toimesta aina 60 osaa, ja sen viimeinen osa julkaistiin vuonna 2008. Lukemani Deluxe -sarja on perinteinen kovakantinen julkaisu ja koko Y: The Last Man -sarja on siirretty kätevästi viiteen eri Deluxe -opukseen.
Vaughanin ja Guearran dystopia on kieltämättä ajatuksia herättävä, ja vaikka joskus olen kuullut mielestäni aika viisaankin lauseen "maailma olisi parempi paikka jos naiset olisivat johtajina" - se ei tässä tarinassa pidä välttämättä paikkaansa. Kaksi kuukautta mieskadosta naiset yrittävät pitää sukupuuttoon tuomittua ihmisrotua jaloillaan ja miehet ovat muuttuneet yhä pahenevaksi ympäristöjätteeksi jota rahdataan roska-autoilla pois henkiin jääneen naispopulaation silmistä.
Viimeinen mies Yorick päättää lähteä tavoittamaan Australiaan jäänyttä tyttöystäväänsä ja samalla haetaan vastauksia tähän maailmaa mullistaneeseen tapahtumaan. Luvassa on vähintäänkin tapahtumarikas matka. Yorickin epätoivoisesta naamiointiyrityksistä huolimatta, sukupuoli selviää nopeasti. Tieto henkiin jääneestä miehestä leviää nopeasti, ja Yorickin perään lähtee ultra-feministinen Amazon's -jengi sekä israelin Mossadin naisjoukko. Alkaa pitkä pakomatka halki Amerikan ja mukaan lähtee sekalainen ryhmä tukijoita.
Tämä ensimmäinen osa on selkeä pilotti lukijalle. Pia Guerran selkeä piirrosjälki on omiaan kuvaamaan itse asiassa aika hyvin kirjoitettua tarinaa. Brian K. Vaughanin tiivistunnelmainen juoni imaisee nopeasti lukijan mukaansa ja kirjan kaksisataaviisikymmentä sivua menee aika heilahtaen ja kirjan jälkeen huomasi aika nopeasti olevansa naksutellemassa seuraavan osan tilausta Amazonista.
Kuten monet muutkin menestyneet sarjakuvat, tästäkin on tulossa Hollywoodin filmatisointi. Jos Wikipediaan on yhtään luottamista niin kesällä 2013 David Goyer ilmoitti että Y:The Last Man varten on valmistunut käsikirjoitus.
Yöpöydällä keikkuu vielä Stephen Kingin Doctor Sleep mutta sarjakuvapuolella lähtee luentaan pieni klassikko eli Frank Millerin Batman: The Dark Knight Returns.
Yöpöydällä keikkuu vielä Stephen Kingin Doctor Sleep mutta sarjakuvapuolella lähtee luentaan pieni klassikko eli Frank Millerin Batman: The Dark Knight Returns.
Onkohan kyseessä laajempikin muutos, kun Walking Deadin jäljessä amerikkalainen sarjakuva (graphic novel) alkaa käsitellä muitakin aiheita kuin trikoissa hyppiviä tyyppejä? tai ehkä mä en oo vaan seurannut riittävän tarkasti. :-)
VastaaPoistaKyllähän sarjakuvamualimassa on ollut jo vuosikymmeniä muitakin hahmoja ja aiheita. Jos kiinnostaa niin kokeileppas vaikka Harvey Pekarin omaa elämää peilaavaa "American Splendor", josta on muuten tullut jokunen vuosi takaperin IMO hyvä elokuva. http://www.youtube.com/watch?v=g19nAE_ihp0
Poista