keskiviikko 6. elokuuta 2014

Before They Are Hanged

Nähtävästi sähköiset kirjat ovat valtaamassa yhä enemmän lukuaikaani ei mitenkään turhaan - niiden lukeminen on äärimmäisen kätevää. Olen tässä jopa miettinyt A Dance with Dragonsin lukemista sähköisenä versiona vaikka hyllyssä möllöttää kirjan fyysinen versio! Ainoa kysymys GRRM:n saagan kohdalla on miten sähköisessä versiossa on hanskattu perinteinen valtava henkilölistaus kuvauksineen. Onko se yhtä kätevästi luntattavissa kuin fyysisessä versiossa?

Joe Abercrombien pirtsakka fantasiatrilogia on siirtynyt omalta osaltani kohti kolmatta osaa joten tässä on keskimmäisen osan tunnelmia. GRRM:n kirjoista myös vaikutteensa ammentanut The First Law-trilogin keskimmäinen Before They Are Hanged jatkaa siitä mihin ensimmäinen jäi (arviooni tästä). Union on täydessä sodassa pohjoisen kanssa ja ikiaikainen velho Bayaz aloittaa pitkän matkan ryhmänsä kanssa joka koostuu ensimmäisen osan tutuista hahmoista. Toisaalla valtakunnan armoton inkvisaattori Glokta saa haastavan tehtävän esimieheltään missä hänen täytyy selvittää syrjäisen Dagoskan kaupungin sisäisiä asioita. Vastaan kuitenkin nousee Gurkishin sotavoimat jotka koittavat nujertaa kaupungin puolustuksen ja Gloktalla on enemmän kuin tarpeeksi tehtävää. Sodan keskellä on myös nyt komentajaksi noussut Collem West joka taiteilee kruununprinssin tukena pohjoisen rintamalla.

Tämä toinen osa piiskaa vahvasti tarinoita eteenpäin ja vauhti tuntuu kiihtyvän kohti kolmannan osan lopputapahtumia. Varsinkin velho Bayazin matkaryhmän sekalainen seurakunta on nautittavaa luettavaa kun äärilaitojen persoonat koittavat tulla toimeen tuskallisella vaelluksella. Ryhmän matka avaa enemmän Anglandin maisemia muinaisine rauniokaupunkeineen, ja niiden taustoja. Rampa ihmisenkuvatus inkvisaattori Gloktakin nousee myös hienosti äärimmäisen raakoine apureineen kirjan yhdeksi keskushahmoksi. Hahmosta tuli paljon mieleen vanha tuttu Tyrion Lannister. Ja unohtamatta komentaja Westiä jonka lupaava rintamakomennus saa ikäviä käänteitä mutta lopulta solmii vahvat ystävyyssuhteet barbaarisoturien kanssa.

Joe Abercrombie ja tietysti itse GRRM ovat helposti palauttaneet mielenkiintoni takaisin fantasiagenreen. Herrojen kirjoissa ei hifistellä kauniiden haltijoiden kanssa eikä muidenkaan perusfantasiastereotyyppien (onkohan tämä edes oikea sana..) kanssa vaan tarinat ovat tällaiselle vanhalle D&D, AD&D ja RoleMaster-pelien parissa kasvaneelle jurpolle juuri sopivaa luettavaa. 

Seuraavaksi on sitten pitkästä aikaa vuorossa historiaa. Jouko Halmeskosken Orjamarkkinat on jo lähtenyt hyvin liikkeelle.

maanantai 4. elokuuta 2014

Toiset

Toiset on ollut niitä kirjoja joka on lojunut mielessä, odottaen lukuvuoroaan. Olen sitä aina välillä kirjakaupassa hypistellyt ja tuumaillut joko sitä ottaisi kirjan matkaan. Lopulta se sitten päätyi kirjahyllyyni, sopivasti ennen kesälomaa (ja vielä alennuksessa).

Toiset (eng. The City And The City) on  sekoitus perinteisempää dekkaria ja samalla se heittää lukijan eteen äärimmäistä scifiä. Kirja sijoittuu kuvitteelliseen balkanilla sijaitsevaan Beszelin kaupunkiin ja päähenkilönä tarinaa vie eteenpäin rikostutkija Tyador Borlú. Eräänä aamuna Tyador saa tutkittavakseen päällepäin normaalin henkirikoksen kun  nuori ulkomaalaianen naisopiskelija löytyy raa'asti murhattuna puistosta. Murhan selvitys kuljettaa Tyadorin kollegoineen alueen arkeologiaan ja myrskyisään paikallispolitiikkaan kunnes vihjeet paljastavat että murhattu nainen on yhteydessä naapurikaupunki Ul Qomaan. Tässä kohtaa tarina nyrjähtää tieteiskirjallisuuden puolelle. Kirjailija heittää peliin teoreettisen fysiikan säieteorioineen, ja helpoksi ei lukijan matka käy kun selviää että Beszal ja Ul Qomaan kaupungit sijaitsevat samalla paikalla.

Kaksi hyvin erinlaista kaupunkia elävät rinnakkain ja molempien kaupunkien asukkaat on lapsesta asti opetettu "olla näkemättä" toista kaupunkia ja sen asukkaita. Kaupunkilaisten välistä kanssakäymistä valvoo mystinen organisaatio Rikko joka rankaisee nopeasti ja ankarasti niitä jotka rikkovat kahden kaupungin välistä rajaa. Itselläni kesti hetken aikaa ymmärtää tämä konsepti ja pienen päänpyörityksen jälkeen kirjailija saa tämän kokonaisuuden toimimaan hienosti. Beszelin selkeän perinteinen sosialistinen yhteiskunta törmää toimintatapoineen avoimen ja modernimman Ul Qoman kanssa tarinan edetessä ja lopputuloksena on nautittava dekkari/scifi/fantasia-tarina.. Kirjailija on lanseerannut kirjojensa myötä oman genren Weird Fiction, ja täytyy sanoa että Toiset herätti mielenkiintoni. Eikä mitenkään turhaan kirjailija voitti kirjan myötä liudan arvostettuja palkintoja, sen verran kutkuttava tarin oli kyseessä. Suosittelen.

Seuraavaksi on sitten vuorossa Joe Abercrombien First Law-trilogian toinen osa Before They Are Hanged.

lauantai 2. elokuuta 2014

Judge Dredd: The Complete Case Files 01

Kuvassa oleva yrmeä mies oli varmaankin niitä ensimmäisiä scifi-kokemuksiani. Sarjakuvat tulivat aika pitkälti kirjojen rinnalla aina sieltä ekalta luokalta kun sai sen ensimmäisen pahvisen kirjastokortin. Sarjakuvista ahmin pääosin niitä perinteisiä suomessa 80-luvulla julkaistuja kuten Mustanaamio, Ryhmä-X, Tarzan, Tex Willer, Meren Korkeajännitys (se ainoa oikea) ja tietysti Aku Ankka. Myöhemmässä vaiheessa tuli synkkä säillänheiluttaja Conan Barbaari jota vielä kasarin puolivälissä ahkerasti julkaistiin suomenkielisenä. En nyt tarkalleen muista miten Dredd astui kuvaan, mutta epäilen että jonkin perheen ulkomaanmatkan ansiosta kun mukaan oli tarttunut 2000 AD-lehti joka julkaisi alkuperäistä Dreddiä. Vuonna 1977 alkaneen Mega-Cityn väsymättömän lainvartijan matka vei sitten nuoren sällin mukanaan.

Judge Dredd on brittiläisen John Wagnerin luomus ja Dreddin seikkailuja alettiin tosiaa julkaisemaan vuonna 1977 myös brittiläisen 2000 AD-scifi-lehden toisesta osasta eteenpäin. Dreddin edesottamukset saivat nopeasti tuulta alleen ja hahmo nousi nopeasti aikaansa edellä olevan lehden keulahahmoksi. John Wagner nosti kirjoittamallaan (Carlos Ezquerra piirsi) hahmollaan brittiläisen sarjakuvan uudelle tasolle ja nyt vuosikymmeniä myöhemmin Dredd on suositumpi kuin koskaan. 

Onhan Dredd päässyt myös valkokankaalle. Kaikki muistanevat vuoden 1995 Sylvester Stallonen Judge Dredd-virityksen joka muistutti enemmänkin parodiaa, ja jonka myös Wagner itse tuomitsi epäonnistuneeksi. Vasta 2012 Hollywood osui oikeaan, kun Pete Travis ohjasi Dredd-elokuvan. Elokuvan teossa oli tiiviisti mukana myös Wagner joka oli selkeän tyytyväinen loppitulokseen. Vaikka elokuva on suht simppeli action-pläjys se on oikeasti onnistunut sarjakuvasovitus.

Judge Dredd: The Complete Case Files 01 aloittaa tällä hetkellä jo 22 osaan venyneen teossarjan joihin on kerätty koko Judge Dredd tuotanto. Tämä ensimmäisen osa sisältää mm. Dreddin ensimmäisen ison tarinajatkumon Robot Wars, missä Mega-Cityn palvelijarobotit nousevat veriseen kapinaan. Mukana on iso määrä ensimmäisiä yksittäisiä muutaman sivun Dredd-tarinoita joissa erilaiset rikolliset/lainrikkojat kohtaavat tämän lahjomattoman lainvartijan ankaran kohtelun. Pienen puheliluettelon paksuinen The Complete Case Files 01 onkin nautittavaa aikamatkaamista nuoruuteen tällaiselle keski-ikäistyneelle ikinuorelle :).

Seuraava sarjakuvateos on vielä päättämättä. Posti on jo tuonut Brian K. Vaughin kirjoittaman Y: The Last Man-sarjan toisen osan (ensimmäisestä osasta tässä) mutta eteen saattaa kiilata yksi oman genrensä klassikko ja samalla sarjan aloitus eli Katsuhiro Otomon Akira, jonka neljännen osan innostuin tuossa kesälomalla tilaamaan.