maanantai 4. elokuuta 2014

Toiset

Toiset on ollut niitä kirjoja joka on lojunut mielessä, odottaen lukuvuoroaan. Olen sitä aina välillä kirjakaupassa hypistellyt ja tuumaillut joko sitä ottaisi kirjan matkaan. Lopulta se sitten päätyi kirjahyllyyni, sopivasti ennen kesälomaa (ja vielä alennuksessa).

Toiset (eng. The City And The City) on  sekoitus perinteisempää dekkaria ja samalla se heittää lukijan eteen äärimmäistä scifiä. Kirja sijoittuu kuvitteelliseen balkanilla sijaitsevaan Beszelin kaupunkiin ja päähenkilönä tarinaa vie eteenpäin rikostutkija Tyador Borlú. Eräänä aamuna Tyador saa tutkittavakseen päällepäin normaalin henkirikoksen kun  nuori ulkomaalaianen naisopiskelija löytyy raa'asti murhattuna puistosta. Murhan selvitys kuljettaa Tyadorin kollegoineen alueen arkeologiaan ja myrskyisään paikallispolitiikkaan kunnes vihjeet paljastavat että murhattu nainen on yhteydessä naapurikaupunki Ul Qomaan. Tässä kohtaa tarina nyrjähtää tieteiskirjallisuuden puolelle. Kirjailija heittää peliin teoreettisen fysiikan säieteorioineen, ja helpoksi ei lukijan matka käy kun selviää että Beszal ja Ul Qomaan kaupungit sijaitsevat samalla paikalla.

Kaksi hyvin erinlaista kaupunkia elävät rinnakkain ja molempien kaupunkien asukkaat on lapsesta asti opetettu "olla näkemättä" toista kaupunkia ja sen asukkaita. Kaupunkilaisten välistä kanssakäymistä valvoo mystinen organisaatio Rikko joka rankaisee nopeasti ja ankarasti niitä jotka rikkovat kahden kaupungin välistä rajaa. Itselläni kesti hetken aikaa ymmärtää tämä konsepti ja pienen päänpyörityksen jälkeen kirjailija saa tämän kokonaisuuden toimimaan hienosti. Beszelin selkeän perinteinen sosialistinen yhteiskunta törmää toimintatapoineen avoimen ja modernimman Ul Qoman kanssa tarinan edetessä ja lopputuloksena on nautittava dekkari/scifi/fantasia-tarina.. Kirjailija on lanseerannut kirjojensa myötä oman genren Weird Fiction, ja täytyy sanoa että Toiset herätti mielenkiintoni. Eikä mitenkään turhaan kirjailija voitti kirjan myötä liudan arvostettuja palkintoja, sen verran kutkuttava tarin oli kyseessä. Suosittelen.

Seuraavaksi on sitten vuorossa Joe Abercrombien First Law-trilogian toinen osa Before They Are Hanged.

2 kommenttia:

 1. Peesaan. Tämä on huisin hieno kirja. (Eikä ole Abercrombiekaan huono, vaikka kovin erilainen...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin vielä ilokseni että China on lähelle samanikäinen kuin allekirjoittanut, joten on aina mukava lukea nuoria kirjailijoita ;).

   Abercrombie on myös kyllä hyvä.

   Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.