perjantai 12. huhtikuuta 2019

The Border

Alkuun tietysti hyvät uutiset. Hollywood on tarttunut isommalla otteella Don Winslown tuotantoon ja tuotantoputkessa näyttää olevan useampi filmatisointi kirjailijan tuotoksista. Tuoreimpana Cartel-trilogia joka siirtyy FX-yhtiön kautta televisioon, tuottajana Ridley Scott. Samoin Don Winslow edellinen ja jo aikaisemmin ilmoitettu The Shield joka kertoo New Yorkin huumepoliisien kujanjuoksusta (kokemukseni täällä) joka pääsee James Mangoldin kautta elokuvaksi, myös Ridley Scottin rahapussin avulla. Joten voidaan sanoa että Don Winslow on lyönyt läpi ansaitusti.

Cartel/Power of The Dog -trilogian myötä Don Winslow on tuonut lukijoiden eteen yli 40 vuotta loputonta ja pitkälti tuloksetonta huumesotaa Yhdysvaltain ja sen eteläisten naapurien välillä. Trilogian ensimmäinen Power of the Dog kuvasi nuoren DEA-agentin Art Kellerin ensimmäisiä vuosikymmeniä sekä nuoren huumekartellin johtajan Adán Barreran välistä henkilökohtaista suhdetta ja tulevien huumesotien alkusoittoa. Tarina alkoi palavien unikkopeltojen keskeltä ja päättyi vielä isompien unikkopeltojen keskelle.

Cartel, trilogian toinen osa kuvasi huumekartellien kasvua valtaviksi organisaatioiksi jotka haalivat valtaa ja lähes mittaamattomia määriä rahaa, ja tietysti Art Kellerin lähes epätoivoista vastaan taistelua. Lopputanssi käydään Guatemalan viidakossa missä Art on luopunut lain kirjaimesta ja johtaa epävirallista ja laitonta erikoisjoukkojen iskua ja näyttää onnistuvan toimiessaan päämestaajana mm. Los Zetas- ja Sinaloa-kartellien johtoportaan osalta. Myös Adán Barrera oli paikalla mutta todettiin kadonneeksi.

Tuore The Border jatkaa vuodesta 2014. Yhdysvaltoja jo yli 40 vuotta riivannut huumeongelma on ottanut uusia kierroksia kun huumeiden yliannostusten määrä vain kasvaa. Huumeet virtaavat edelleen etelästä pohjoiseen ja kymmeniä miljardeja dollareita ui vastavuoroisesti takaisin rajan yli etelään. Art Keller on jo suunnittelemassa eläkepäiviään kunnes hänelle tarjotaan yllättäen Yhdysvaltojen huumepoliisin DEA:n johtajuutta ja hetken pohdinnan jälkeen, eläkesuunnitelmat saavat jäädä. Pelikentän toisessa päässä Meksikossa huumekartellien sisällä tapahtuu sukupolven vaihdos. Suurinosa vanhoista kartellipäämiehistä on joko kuolleet tai vangittu joten askeleen eteen ottaa entistä vallanhimoisempi nuorempi sukupolvi. Art aloittaa kunnianhimoisen projektin jolla on tarkoitus kuristaa huumekartellien Yhdysvaltojen bisnes once and for all.

Täytyy sanoa että The Border päätti komeasti Don Winslow:n massiivisen trilogian. Yli 40 vuotta vuotta Yhdysvaltojen huumesotaa kuvattuna eri osapuolien kautta antaa hyvin perspektiiviä loputtomaan taisteluun. Kymmeniä tuhansia kuolleita, kaziljoonia dollareita niin tuottoina kuin aika hukkaan heitettyinä määrärahoina. Don Winslow avaa lopussa kiehtovasti mikä on "huumesodan" lopullinen tarkoitus: kaikkia osapuolia hyödyttävä bisnes. Tässä viimeisessä osassa myös kirjailija lyö mukaan nykypäivän Yhdysvaltojen presidentin, jonka vävypoika on sotkeutunut huumekartellien rahoituskuvioihin. Twiittejä myöden tarinassa on kaikille tuttu säheltäjä, vain eri nimellä. Kirjailija on eräässä haastattelussa sanonut että tarinaan mukaan otettu Yhdysvaltojen presidentti oli tarkoituksenmukaista ja hän odottaa että kirja suututtaa monia Washingtonissa mutta hän on siihen varautunut. Mukana on myös Yhdysvaltojen huumeongelma: opioidit ja fentanyyli jotka tappavat ei pelkästään narkomaaneja kulkutaudin lailla.. Samoin kirjailija on huomioinut Väli-Amerikan pakolaiset jotka henkeä uhmaten yrittävät paeta paikallisia jengejä ja tekevät pitkän matkan kohti Yhdysvaltojen etelärajaa. Kirja ei ole mikään neutraali ja fiktiivinen kuvaus, vaan harvinaisen kantaaottava kuvaus nykypäivän ongelmista.

Nyt sitten mielenkiinnolla odotetaan mitä Hollywoodvillen ohjaajat saavat aikaan kirjoista!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.