sunnuntai 9. elokuuta 2020

Sementtipuutarha

Olen huomannut että en ole lukenut perinteisempiä romaaneja/novelleja/proosaa herra ties koska viimeksi. Viimeisimmät taisivat olla Päätaloa ja Cormac McCarthya vuonna 2018 joten alkaa olemaan aika tarttua Ian McEwanin tuotantoon jota olen aina välillä kirjakaupoissa hypistellyt. Helsingin Rosebudissa oli hyllyssä hyvä sarja McEwanin kirjoja joista päätin ottaa mukaan kolme teosta ja internetin mukaan Sementtipuutarha on kirjailijan ihka ensimmäinen julkaisu.
 
Tarinan pääosassa on neljä sisarrusta Julie, Jack, Sue ja Tom jotka kokevat tarinan 133 sivun aikana suht paljon ikäisekseen. Nuorimman ollessa kuuden ja vanhimman kuusitoistavuotta, sisarrusparvi menettää vanhempansa. Ensin isän sydänkohtaukselle ja lopulta äidin hiljalleen hiipuen syövälle. Ja tästä lukijalle avautuu sisarrusten vinoutunut maailma kun sisarrukset päättävät olla ilmoittamatta vanhempien kuolemaa ja jatkavat elämää perheen talossa. Mukana on myös arvelluttavia keinoja peittää perheen vanhempien kuolema. Tarinan alun vapaus tietysti hämmentää lapsia ja todellisuuden kuva vääristyy nopeasti kun sisarrusparvi yrittää jatkaa ilman aikuisia. Mukaan hiipii myös kiellettyjä jännitteitä. 

Täytyy nyt myöntää että minulla ei ollut mitään ennakkodotuksia kirjalijasta tai kyseisestä kirjasta. Jo heti ensi metreillä tietysti huomasin että teksti juoksee hyvin ja tarinankerronta on selvästi hallussa. Tarina itsessään oli myös piristävä ja rikkoi mun jo hiukan urautunutta lukurataa joka sisältää enimmäkseen dekkari/scifi/fantasia/historia -opuksia. Viimeistään siinä vaiheessa tarinaa missä perheen äiti kuoli sänkyynsä, alkaa lukijalla (ainakin minulla) päässä liikkumaan "tämä ei pääty hyvin.." ja siinä vaiheessa kun vanhempien sisarrusten seksuaaliset halut alkavat heräämään, tekee jo mieli laittaa kirja pois. Mutta kirja vei mukanaan ja se tuli luettua lähes yhdellä istumalla. Vaikuttava tarina ja vaikuttava kirjailija jonka tuotantoon tulen palaamaan.

Luettujen kirjojen purku jatkuu ja seuraavaksi vuorossa on vähintään yhtä vaikuttava Robert Leckien Helmet for My Pillow.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.