perjantai 26. syyskuuta 2014

Shift

Hugh Howey läpimurto Siilo-saaga on edennyt kohdallani toiseen osaan (ensimmäisestä osasta). Ensimmäisessä tarinakokoelmassa sukellettiin suoraan yhden siilon sisuksiin ja kirjailija johdatti tarinaa pitkin sata kerrosta maan alla elävän yhteiskunnan kriisialttiista elämästä. 

Shift paneutuu siilopopulaation taustatapahtumiin - miten ihmiskunnan rippeet ajautuivat alunperin maan alle. Shift koostuu kolmesta erillisestä tarinasta joiden keskiössä on Donald, entinen kongressinedustaja, joka saa 2000-luvun alkupuolella mentoriltaan työtarjouksen josta ei voi kieltäytyä. Tarkoituksena on rakentaa äärimmäisten turvajärjestelyiden suojaamana massiivinen väestönsuoja Atlantan maisemiin, ja Donald arkkitehtitaustansa ansiosta pääsee osaksi suunnittelutiimiä. Juonekkaan tarinan myötä selviää että kaikki ei ole kuitenkaan sitä miltä se näyttää. Donaldin ja muidenkin kohtaloksi koituu ennalta arvaamaton tuho ja Donald ja muut avainhenkilöt majoittuvat juuri valmistuneeseen siiloon muiden selvinneiden kera. 

Sivu sivulta tarinan taustat raottuvat ja siilon (tai siilojen) lopullinen tarkoitus selviää. Tarinaan ilmestyy myös toinen päähenkilö, nimetön poika joka käy omaa Robinson Crusoe-tyyppistä vuosikymmeniä kestävää selvitymistaisteluaan toisessa siilossa. 

Sen enempää juonta spoilaamatta, Hugh Howey on rakentanut jälleen ensimmäisen osan tapaan mielikuvituksellisen maiseman missä tuhannet ihmiset asuvat sata kerroksissa siiloissaan ja taustalla häärii mystinen johtoryhmä joka varmistaa ja lopulta päättää ihmiskunnan rippeiden elämästä ja kohtalosta. Donaldin kryopakastuksen kautta toimiva on-off-elämä on mielenkiintoista luettavaa. Entinen kongressiedustaja herätetään tiettyjen vuosikymmenten ja vuosisatojen väliin ratkaisemaan eri siilojen kriisitapahtumia. Toisaalla tarinan toinen keskushahmo nimetön poika, näkee ja kokee toisen siilon nousun ja totaalisen sisäisen tuhon ja kitkuttelee henkihieverissään vuosikymmeniä. Vahva tarina elää myös taustatekijöissä,

Viimeinen tarina Dust päättänee Siilo-tarinan ja se onkin jo lukilistalla. Jos nyt jotain negatiivista tästä hakee niin Shift on aikamoinen paketti käydä läpi; yli 600 sivua. Tarina tuntui myös paikoitellen pahasti polkevan paikallaan mutta sain lopulta komean buustin ja loppu tulikin aika nopeasti. 

Ja seuraavaksi ollaan jo Tukholman maisemissa. Jens Lapiduksen Snabba Cash on kotiutunut yöpöydälle ja luvassa on James Ellroyn-tyylinen alamaailman välienselvittely. Snabba Cash avaakin myös samalla kirjailijan nenäkarkkihuuruisen Stockholm Noir-kriminaalitrilogian. Sivuhuomautuksena mainittakoon, että kirjasta on tehty kelvollinen elokuvasovituskin joka on pääpiirteiltään uskollinen kirjalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.