perjantai 23. tammikuuta 2015

Annihilation

Neljä tiedemiestä astuu rajan yli alueelle joka on eristetty muusta maailmasta. Area X on jossain päin yhdysvaltojen rannikkoa ja on tarkoin suojeltu ja vartioitu Southern Reach-nimisen valtioviraston toimesta. Tiedemiehet (tai itseasiassa naiset) muodostavat 12. tutkimusretkikunnan jonka tarkoituksena on tutkia ja kartoittaa tarkemmin tätä eristettyä aluetta joka on virallisesti luokiteltu ympäristökatastrofialueeksi ja siten suljettu yleisöltä. Näistä lähtökohdista alkaa retkikunnan biologin kertoma tarina tähän mystiseen ja hyvin salaiseen alueeseen,

Annihilation on Jeff Vandermeerin Souther Reach-trilogian pilotti joka sukeltaa syvälle ihmismielen synkkiin vesiin ja hieman erilaiseen tutkimusmatkailuun. Omat ennakkofiilikset olivat että nyt on kohdalla varmaankin hyvä scifi-kirja, ja heti tämän 199 sivuisen kirjan alkumetreillä tulee selväksi että edessä on piinaavan jännittävä tarina joka scifin sijaan keskittyy retkikunnan unenomaiseen taipaleeseen Area X:n suljetulla alueella. Runsaan ja monimuotoisen luonnon ohella retkikunnan jäsenet kamppailevat mielenterveytensä kanssa kun havaitsevat alueen eläinten kuin tarkkailevan heitä ja mukaan matkakumppaniksi lyöttäytyy tietenkin perinteinen vainoharhaisuus.

Täytyy tässä kohdin myöntää että enempää kirjan juonesta ja tapahtumista ei voi paljastaa vaan suosittelen lämpimästi kirjaan tutustumista. Itse kirjan loputtua (ja hien pyyhittyäni) ihmettelin että miten 199 sivua voi mennä näin nopeasti ja kuinka tiivin ja pirullisen tunnelman kirjailijan saikin luotua. Kirja toi paljon mieleen The Lost TV-sarjan missä tasapainoiltiin laadukkaasti todellisuuden ja harhojen rajamailla. Annihilation tarjoilee näitä elementtejä lusikkakaupalla ja pyörittää samalla salakavalasti lukijan aivoja perusteellisesti ja jättää jälkeensä kysymyksen Mitä tässä oikein nyt tapahtuikaan?

Trilogia toinen osa Authority keskittyy Southern Reach-organisaatioon joka valvoo/vartio tätä kartalla tuntemattomaksi muuttunutta Area X-rajaseutua, ja kolmas Acceptance niputtaa tarinan päätökseen,

Kindle käy jo kuumana kun menossa on James S.A. Coreyn Expanse-sarjan toinen osa Caliban's War joka on sitten sitä scifiä isolla ässällä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.