maanantai 12. tammikuuta 2015

Alamaailma ja sivu 445

Allekirjoittaneen lukukone hyytyi viimeinkin. Kohtasin voittajani Don Delillon yli 900 sivuisen Alamaailma muodossa. Odotukset olivat korkealla mutta sivulla 445 tein päätöksen keskeyttää koko kirjan. Siitä on muuten vuosia kun jätin viimeksi kirjan kesken. 

Kirjan ensimmäiset n. 60 sivua ovat huikeita. Kirjailija aloittaa kuvaamalla legendaarista lokakuun 3.päivän baseball-ottelua NY Giants vs. NY Dodgers vuonna 1951. Jännityksen täyteinen ottelu täydentyy kirjan nuorten päähenkilöiden esittelyllä.Tarina alkaa nykyajan tapahtumista ja keriytyy auki kirjan edetessä kohti menneisyyttä. Tarinan keskiössä on Nick Shay joka on johtotason tehtävissä jäteyrityksessä ja jonka nuoruutta Bronxin maisemissa seurataan ja samalla raotetaan Nickin nuoruudessa tapahtunutta murhaa. Tarinassa pyörähtää pitkä lista värikkäitä henkilöitä joiden perässä pysyminen tuotti ainakin itselleni välillä vaikeuksia.  

Vaikka Delillo on selkeästi osa Yhdysvaltojen ns. Suuria Kirjailijoita oma kone vain hyytyi loputtomalta tuntuvaan kirjaan joka omasta mielestä kärsi a) tarinan sivujuonteiden pitkiin kuvauksiin b) kirjan pituus. Kirjailijan teksti on kuitenkin pitkälti hienoa luettavaa mutta allekirjoittaneen mieli siirtyi sivulla 445 uusien kirjojen suuntaan. Ehkö myöhemmin voisi kirjan lopullisesti taltuttaa..

Ja mikä muutti mielen? Kindleen tuli ladattua Jeff VanderMeerin Southern Reach-trilogian pilotin Annihilation (alle 300 sivua ;)).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.