Q2/2015 kun on ohitettu niin ajattelin että pitänee vilkaista hiukan tulevaan, mitä siellä horisontissa näkyy - kirjallisessa mielessä. Alkuvuoden kirjasato on ollut perinteinen; noin 1 kirja kuukaudessa. Varsinkin kesäkuuta on hidastanut yksi lomaviikko ja työelämään liittyvä opiskelu joka veti lukutakin aika tyhjäksi tentin jälkeen. Tuntui että mikään kirja ei hetkeen kiinnosta.
Lopulta tartuin Margaret Atwoodin Herran Tarhureihin johon päädyin kun Suomalaisesta tarttui mukaan kirjailijan tuorein suomennos Uusi Maa joka päättää MaddAddam-trilogian. No nyt kuitenkin tulevan kolmen kesäloman viikon kynnyksellä ajattelin summata mitä loppuvuoden osalta ajattelin lukujonottaa. Kirjoja on paljon joten jono venynee ensi vuoden puolellekin.
Historia on lähellä sydäntä joten pistin pinoon ne kirjat jotka tod. näk. nousee lukujonoon tämän vuoden puolella. Monet uudet ja yhtä mielenkiintoiset kirjat jäivät pinosta joihin ehtii myöhemmin palata.
Pinon alimmaisena on painava Lohen sukua, yhteen teokseen puristettu henkilöhistoriikki Urho Kekkosesta jonka on kirjoittanut juuri edesmennyt historioitsija Juhani Suomi. Presidentti Kekkonen on aina kiehtonut minua joka lähes diktaattorimaisesti ohjasi Suomen halki kylmän sodan arvaamattomien aikojen. Varmasti mielenkiintoinen opus.
Toinen suomalaista historiankirjoitusta edustava kirja on Markku Kuisman ja Teemu Keskisarjan Erehtymättömät joka ruotii suomalaista liikepankkihistoriaa. Aihe on enemmän kuin ajankohtainen nykypäivänä.
Nathaniel Philbrickin The Last Stand: Custer, Sitting Bull and the Battle of the Little Big Horn jatkaa putkeani Yhdysvaltojen historian parissa. Valtio jonka suuntaan tulee ensi viikolla taas matkustettua pursuaa hyllymetreittäin mielenkiintoista niin suuren mittakaavan kuin paikallistason mikrohistoriaa.
Timothy Egan on Philbrickin tapaan uusi kirjailijatuttavuus. The Big Burn: Teddy Roosevelt & The Fire That Saved America käsittelee vuoden 1910 suurta metsäpaloa joka raivosi Washingtonin, Idahon ja Montanan alueilla ja sen jälkeisista tapahtumista jonka myötä Yhdysvallat päätti perustaa United States Forest Service -organisaation. Suuria tapahtumia ja äärimmäisiä uhrauksia.
The Wolf Of Wall Street jatkaa Wall Street -sarjaani jonka aloitti Michael Lewisin pörssipaljastuskirja Flash Boys. Jordan Belfortin kirjoittama omaelämänkerta on jo julkisuudesta tuttu ei vähiten Martin Scorcesen elokuvan myötä.
Viimeisenä, ei kuitenkaan vähäisimpänä Roy & Lesley Adkinsin The War of All the Oceans joka avaa tapahtumia Ranskan vallankumouksen jälkeen kun isot globaalit voimat kuten Ranska ja Englanti taistelivat merien herruudesta. Tällaiset kirjat aina herättävät sen pikku pojan allekirjoittaneen sisällä.
Seuraavassa postauksessa sitten listausta fiktiivisestä kirjallisuudesta. Adios!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.