sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Valtioneuvos

Into Kustannus on jälleen tehnyt ison palveluksen kun jatkoi Boris Akunin palkittua Erast Fandor-sarjaa. Neljästätoista osasta on nyt kuusi suomennettu ja toivottavasti lisää on tulossa.

Edellisten tapaan, vuodet kulkevat eteenpäin kohti väistämätöntä (vuosi 1917) ja talvella 1891 Venäjän hovin uskottu rikostutkija Erast Fandor kohtaa uusia haasteita kun Moskovan kaduilla nostaa päätään vallankumoukselliset voimat. Tunnettu kenraalikuvernööri murhataan kesken junamatkan ja Erast Fandor lavastetaan sen tekijäksi. Tästä alkaa pitkä kissa-hiiri takaa-ajo pitkin talvisia Moskovan katuja. 

Boris Akunin maalaa jälleen lukijan eteen värikkään ja kansainvälisen Moskovan, jonka kaduilla ja kujilla kuiskitaan jo yhteiskunnallisista muutoksista, tasa-arvosta ja valtaluokan kaatamisesta. Erast Fandorin ja Moskovan poliisivoimien vastassa on pieni ja ketterä terroristisolu joka aiheuttaa päänvaivaa salamurhilla ja pommiattentaateilla. Tarina vilisee Moskovan turvallisuuspoliisin brutaaleita virkamiehiä, edellisistä tarinoista tuttua Venäjän hovin valtapoliittista suhmurointia, armottomia vallankumouksellisia ja tietysti Erast Fandoria viettelevän kohtalokkaita kaunottaria. Boris Akunin on onnistunut kirjoittamaan kaiken kaikkiaan todella toimivan jännärin jonka loppuhuipennus (kirjan viimeinen kappale) pistää lukijan haukkomaan henkeään, ja tietysti odottamaan jatkoa.

Valtioneuvos -tarinasta on tehty myös venäläinen kokopitkä elokuva vuonna 2005 josta pätkä alla.
Historia saa nyt jäädä taka-alalle kun olemassa olevien loputtomien sarjojen kukistaminen jatkuu. Vuorossa on jo Kalle Päätalon Koillismaa-sarjan neljäs ja toiseksi viimeinen osa Myrskyn jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.