lauantai 17. lokakuuta 2020

1Q84 osa 3

Olen kuin ihmeen kaupalla onnistunut ripottelemaan historian kirjoja näiden houkuttelevien kaunokirjallisten teosten sekaan josta olen luonnollisesti tyytyväinen. Minulla on kuitenkin esimerkiksi puolisentoista metriä keltaista kirjastoa kirjahyllyssä, joista vajaa puolet on lukematta joten on hyvä että näitäkin saa välillä sujautettua yöpöydälle.

Siitä ei ole kuin vuosi kun päätin tarttua 1Q84 -trilogian ensimmäiseen kahteen osaan jotka Keltainen Kirjasto päätti laittaa yksiin kansin, joten sen vajaa 800-sivua oli haastellinen jo kokonsa puolesta. Kuitenkin Haruki Murakamin välillä ilmeetön ja lähes dokumentaarinen tapa juoksuttaa tarinaa oli kuitenkin näin ensikertalaiselle lähes vangitseva, ja kuin varkain paksu nide tuli luettua läpi. 

Osa 3 jatkaa siitä mihin jäätiin toisen osan lopulla. Aomame ja Tengo etsivät kiihkeästi toisiaan kahden kuun Tokiossa. Sagikaken uskonnollinen kultti kiihdyttää Aomamen etsintöjä ja tarinan sivuille nousee kolmas päähenkilö, yksityisetsivä Ushikawa joka askel askeleelta lähestyy Aomamen piilopaikkaa.

En ole varmasti ensimmäinen lukija jonka mieleen tuli kirjan puolen välin aikoihin ajatus oliko osa 3 oikeasti tarpeellinen. Ainakin omasta mielestäni kirjailija olisi voinut tiivistää ensimäistä kahtaa osaa ja niputtaa koko tarinan yksien kansien väliin. Tämä kolmas tarina tuntui polkevan pahasti paikoillaan ja loppukin tuntuu nopeasti tehdyltä. Tengon ja Aomamen yhteinen tarina saa kuitenkin kunniallisen päätöksen ja täytyy taputtaa itseään selkään hyvästä urakasta. Kirjailija Haruki Murakami on ehdottomasti seuraamisen arvoinen jonka teoksia on suomennettu kiitettävästi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.