tiistai 31. heinäkuuta 2012

A Storm Of Swords

George R.R. Martinin (GRRM) A Song of Ice Fire -sarja on edennyt kohdallani kolmanteen osaan (arvostelut: ensimmäinen osa, toinen osa). A Storm Of Swords jatkaa lähes tulkoon siitä mihin edellinen A Clash Of Kings päättyi. Kirjassa seurataan edellisten tapaan jälleen kerran runsasta henkilökatrasta (tällä kertaa 10 "päähenkilöä").

Pohjoisessa Lady Catelyn Starkin vapauttama Jamie Lannister jatkaa pakoaa etelään, mukanaan saattaja/naissoturi Brienne of Tarth. Kaksikko kohtaa edesottamuksia ja palkkasotilaita matkallaan jotka lopulta muuttaa Jamien elämän niin fyysisesti kuin henkisesti.

Pohjoisen Muurin toisella puolella, syvällä arktisissa maisemissa Lord Starkin äpäräpoika Jon Snow jatkaa soluttautumistaan luopiokuningas Mance Rayderin valloitusarmeijaan. Mance Rayderin ja hänen lähipiirinsä luottamuksen saaminen ei ole helppoa eikä rakastuminen pohjoisen viehkeään Ygritteen helpota tehtävää. Lopussa on sitten luvassa eeppisen oloista taistelua Muurin porteilla missä Jonin lojaalisuus lopulta mitataan.

Pohjoisessa myös Robb Stark yrittää pitää hajoavan armeijansa lankoja käsissä. Lannisterien menestyminen pääkaupungin puolustamisessa on heittänyt isoja kapuloita nuoren pohjoisen kuninkaan suunnitelmiin. Suunnitelmat saavat lopullisen pisteen Lord Walder Freyn järjestämissä häissä mitkä saavat niskavilloja nostattavan lopun.

Idässä, kapean meren tuolla puolen, Daenerys Targaryen jatkaa väkensä kanssa keräten voimia. Lohikäärmeiden kasvaessa nuori kuningatar varustaa itselleen monituhatpäisen orja-armeijan jonka avulla Daenerys jakaa oikeutta pitkin länsirannikkoa tuhoten vastustajiensa kaupunkeja yksi toisensa jälkeen.

Mainitaan nyt vielä Starkin siskokset jotka jatkavat omilla urillaan pakoaan ja perheensä etsimistä. Sansa pääsee lopulta pakenemaan kun kuningas Joffrey menee ja kuolee hääillallispöytään. Arya jatkaa pakoaan ja joutuu lopulta Sandor "The Hound" Cleganen matkaan.

GRRM oli kirjoittanut mukavan ~920 sivuisen järkäleen (päälle vielä perinteinen henkilöhakemisto) joka on hyvin masentavan kokoinen fyysisiltä mitoiltaan. Varsinkin jos sen omistaa kovakantisena. Kuitenkin kirja meni yllättävän nopeasti ja pääsin jopa paikoin 200 sivun päivävauhtiin.

Alusta alkaen mietin että miten GRRM pystyy pitämään jo pelkästään näiden 10 henkilön tapahtumien langat käsissä mutta hyvin se onnistui. Hämmästyin lopulta Starkin perheen kohtaloa jonka jäseniä kirjailija tuntui niittävän isolla kädellä pois rivistä. Kuitenkin pieni oho pääsi suusta kun kirjan viimeiset kappaleet oli luettu.

Vaikka kirjan fyysinen koko jo alkuunsa pelotti, tarinan helpohko englanti siivitti lukukokemusta. Ei kirja kuitenkaan ihan täydellinen ollut. Täytyy myöntää että GRRM pisti tarinan sekaan niin paljon taustainformaatiota eri sukujen, ritarihuoneiden historiaa että se alkoi suorastaan jo ärsyttämään. Hahmoista Tyrion Lannister jälleen loisti omalla osallaan, ja positiivisena yllätyksenä Daenerys Targaryenin tarina oli saanut hienosti lisäpotkua. Kyllä tämä sarja kuitenkin lusitaan loppuun asti eli ei kai tässä muu auta kuin pistää neljäs osa eli A Feast for Crows tilaukseen.


2 kommenttia:

  1. Hyvä arvostelu. Melkein olen kateellinen ensimmäisestä lukukokemuskerrastasi. Minun oho oli kohtalaisen suuri. Suorastaan rakastan taustainformaatiota ja nippelitietoa mitä tarinasta löytyy. Westerosin historia on kiehtovaa ja koskaan ei voi tietää mitä tulee vastaan myöhemminkin eri näkökulmasta. Siitä vain Feastin kimppuun. Se onkin sitten jakanut mielipiteitä enemmän kuin aiemmat osat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, kyllä tuo nippelitieto on mukavaa lisäinformaatiota mutta jossain kohdin se tuntui sekoittavan tarinaa ja välillä piti jokunen sivu peruuttaa ja lukea uudestaan.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.