torstai 5. helmikuuta 2015

Caliban's War

James S.A. Coreyn aliaksen taakse kätkeytyvien Daniel Abrahamin ja Ty Franckin avaruusooppera Expanse-sarja on edistynyt allekirjoittaneella toiseen osaan. Caliban's War jatkuu ensimmäisen osan hauraissa jälkimainingeissa. Tulevaisuuden aurinkokuntamme suuret valtaapitävät organisaatiot UN (Maa) ja Mars keikkuvat sodan partaalla. Venus-planeetan pintaan törmäytetty alien-protomolekyylin/Phoebe Bug riivama Eros-avaruusasema on osoittautunut elonmerkkejä ja eri ryhmittyvät seuraavatkin huolestuneina Venuksen pinnalla tapahtuvia mullistuksia. Tarinassa on mukana myös ensimmäisenstä osasta tuttu John Holden joka kipparoi Rocinante-alustaan värikkään miehistönsä kanssa OPA (Outer Planets Alliance) -ryhmittymän piikkiin.

Caliban's War alkaa vyöryttämään eskaloituvia tapahtumia heti alkumetreillä kun Jupiterin suurimpaan kiertolaiseen Ganymeden-kuuhun tehdään mystinen hyökkäys minkä pinnalla sijaitsee valtava tutkimus- ja avaruusasema joka toimii myös ihmiskunnan vilja-aittana. Selviää että alien-protomolekyyli on valjastettu sotilaalliseen käyttöön ja hyökkäyksen seurauksena Maa ja Mars ovat sodan partaalla. Ganymeden tapahtumat myös nostavat tarinaan kaksi uutta hahmoa: botanisti Praxidike Meng jonka tytär kidnapataan hyökkäyksen aattona ja Marsin joukkojen merijalkaväen kovanahkainen kersantti Bobbie Draper joka joutuu todistamaan alien-protomolekyylin aiheuttamaa Maan ja Mars-joukkojen teurastusta Ganymeden rintamalla.

Edessä on jälleen kerran isolla pensselillä maalailtuja konflikteja, hybrid-alienolentoja ja maailmanlopun tapahtumia joissa käydään lähes ihmiskunnan tuhon partaalla. Daniel Abraham ja Ty Franck (joka on muuten GRRM:n assistentti) kuljettavat haasteellisen tarinakokonaisuuden suht vaivattomasti eteenpäin ja tarina päättyykin onnellisesti kunnes viimeisillä sivuilla lukijalle päräytetään apokalyptiset ennakkotahdit seuraavasta The Expanse-sarjan osasta Abbandon's Gate. Kaksikon kirjasarjasta tulee paljon mieleen toinen hardcore-scifin taituri Alastair Reynolds jonka kirjat odottelevat kärsivällisesti kirjahyllyssäni vuoroaan, ehkä kohta... Ja kuten aikaisemmin olen jo kirjoittanut, Syfy-kanava on tuomassa kirjasarjaa televisioon josta esimakua alemapana.

Caliban's War:n yli 600 sivun jälkeen on vuorossa Claire North:n The First Fifteen Lives of Harry August joka tuli haettua Amazonilta TÄYSIN hetken mielijohteesta (ja taas meni lukujono sekaisin..)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.