Uusi kirjavuosi on aina haastava. Meikäläisen lukutahdilla putken toisesta päästä ehtii tulemaan hyllyyn enemmän kirjoja kun niitä ehtii lukemaan. Tämä on tietysti ikuinen pattitilanne ja sille ei vaan voi mitään. Kaikenlaisia lukujonona on kuitenkin aina mukava luoda ja elää sitten (ainakin) hetken siinä luulossa että joskus pystyisi sen mukaan etenemään. Jos nyt jotain positiivista pitäisi tästä harhaluulosta nostaa esille niin se on laatu. Olen vanhemmiten (piirun päälle 40) tullut hyvin tarkasti mitä luen. En seuraa mitä Suomalaisen Kirjakaupan TOP-myydyimmät listoilla tapahtuu joten ajankohtaiset/kotimaiset "palkintojavoittaneet" kirjat kyllä jäävät tehokkaasti allekirjoittaneen paletin ulkopuolelle. Vuosien saatossa kirjamaku on positiivisesti jalostunut/jumiutunut tiettyihin genreihin joten niihin keskittyminen on helppoa ja tietyt blogit, online-kaupat ohjaavat nykypäivänä tehokkaasti oikeaan suuntaan kirjojen suhteen.
Nyt kun kirjahylly pursuaa siis lukemattomia kirjoja, ajatelin listauttaa niitä kirjoja jotka tod. näk/toivottavasti tänä vuonna tipahtavat yöpöydälle. Jaottelen kirjat kolmeen kategoriaan: kaunokirjallisuus, scifi, historia. Mukavan yksinkertaista ja kätevää!
Kaunokirjallisuus
Joululahjaksi tuli jälleen kerran lahjakortteja joten vuoden 2015 viime metreillä kirjakaupasta lähti mukaan tähän kategoriaan neljä kirjaa.
P.G. Wodehouse Hiiop, Jeeves
Nyt kun Downton Abbey on poistunut ruuduista niin Wodehousen hiukan vinkasahtaneeseen luokkayhteiskunta on hyvää jälkilääkettä. Kirja löytyi täysin sattumalta ale-kasasta ja vielä alle 10 euron hintaan! Peribrittiläisen yläluokan jälkipolvien ikuisen kesän edesottamuksia on tasapainoittavaa lukea näin kylmän talven puristuksessa.
Cormac McCarthy: Rajatrilogia
Vaikka Rajatrilogia löytyykin yhden kansien välistä, joulun lahjakortilla tuli hankittua kaksi puuttuvaa suomennosta joten ainakin yksi osa tule tänä vuonna luettua.
Panu Rajala: Unio Mystica
Harvinen kotimainen kirja jonka kovakantista versiota olen metsästänyt antikkaportaaleista jo useamman kuukauden. Se löytyi vihdoinkin loppuvuodesta ja vaikka kirjan koko pelottava niin aiheena Mika Waltari on aina mielenkiintoinen.
Mo Yan
Palkitun kiinalaisen kirjailijan
Viinamaa ja
Seitsemän Elämääni jäkittävät edelleen lukemattomana joten ainakin toinen näistä pitää lukea tänä vuonna. Pakko.
Annie Proulx: Vaarallinen harmonikka
Cormac McCarthyn tapaan toinen yhdysvaltalainen kirjailija jonka tuotanto kiinnostaa. Annie Proulxin tuotanto alkoi kiinnostamaan nähtyäni pitkästä aikaa Lasse Hallströmin vanhan
The Shipping News elokuvan joka perustuu Proulxin kirjaan.
Vaarallinen harmonikka kertoo katastrofeja tuottavan soittimen matkasta halki siirtolaisten Amerikan.
Kalle Päätalo: Koillismaa
Kyllä. Itse mestari. Koko Koillismaa-sarja on tarkoitus aloittaa alusta. Olen joskus vuosia sitten lukenut sarjasta 3 tai 4 osaa ja nyt ei ole mitään hajua mihin se jäi joten aloitan tämän alusta. Vinkkinä, jos kiinnostaa lukea maailmanhistorian ehdottomasti kaunein kirjanaloitus niin lukaise Koillismaa-kirjan ensimmäinen sivu ja sen kolme ensimmäistä kappaletta. Kaunista, yksinkertaisesti nerokkaan kaunista tekstiä. Tähän perään voisi laskea myös kirja tai toinen Kaiho Niemisen kyydissä.
Scifi:
John Barnes: Last President
Tämän vuoden tavoitteena on saada päätökseen useampi trilogia/sarja ja Barnesin dystopia-trilogian viimeinen osa on yksi niistä. Alkumetreiltä lähtien Barnesin trilogia on ollut kiehtova kuvaus dystopiasta missä Yhdysvallat taannutetaan tarkoilla terroristi-iskuilla teknisesti 1800-luvulle. Trilogiassa on kaikkia scifitrillereistä tuttuja elementtejä; öljypohjaisia tuotteita syöviä nanoviruksia, vanhan liittovaltiohallinnon pyrkimyksiä pitää vauhdilla alkukantaistuvat osavaltiot sivistyksen piirissä ja taustalla juoniva "vihollinen" jonka pyrkimyksenä on luoda uusi maailmanjärjestys. Njaa, sittenkin peruskauraa mutta pienellä omaperäisyyden twistillä.
Ian Tregillis: Necessary Evil
Hienosti käynnistynyt trilogia supernatseista ja aikamatkustamisesta. Päätösosa. Kirjailijan tuore
The Alchemy Wars -sarjan pilotti on myös jo julkaistu joten sekin kiinnostanee.
David Mitchell: Pilvikartasto
Tom Wyknerin ja Wachowski-sisarrusten kirjasta tekemä elokuva oli näyttävä ja toimiva. Vuosisatojen läpi matkaava tarina oli tällaiselle rikkaalla mielikuvituksella varustetulle hieno hieno kokemus. Tätä kirjaa odotan.
Margaret Atwood: Uusi Maa
Raijalle iso kiitos että olet postannut Atwoodin kirjoista todella ahkerasti.
Taikakirjaimet -blogista tämänkin kirjailijan löysin ja jäljellä on enää MaddAddam-trilogian viimeinen ja tuorein käännös. Tämän jälkeen on kohti Atwoodin vanhempaa tuotantoa.
Jeff VanderMeer: Southern Reach
Trilogian ensimmäinen osa tuli luettua Kindlellä ja jouluna tuli haettua kaupasta kaksi ensimmäistä osaa kotimaisella kielellä. Trilogiastahan on nyt elokuva tekeillä ja kuvaukset alkaa kirjailijan mukaan jo keväällä,
Joe Scalzi, James S.A. Corey ja Ramez Naam
Joe Scalzin huumoripitoiset tähtitarhat, James S.A. Coreyn aurinkokuntaa pullistelevat draamat ja teknotrillerimäinen Ramez Naamin
Nexus-trilogia ovat aikamme laadukkainta scifiä ja heidän osaltaa on trilogiat / eri sarjat olleet viime vuosina työn alla.
Cixin Liu
Palkittu kiinalainen kirjailija veti tehokkaasti maton alta
Three-Body Problem -kirjallaan. Älykästä ja hyvin tiedepainoitteista tarinaa oli mahtava lukea ja kokea. Sarjan seuraava
The Dark Forest odottaakin jo Kindleen pääsyä.
Dekkarit
Jo Nesbø ja Harry Hole
En uskonut että jaksan löytää Jens Lapiduksen jälkeen toista pohjoismaalaista dekkaristia mutta niin vaan sattumalta Harry Hole tuli lahjana kirjahyllyyn. Norjalaisen kirjailijan synkkiä tarinoita on antoisa lukea.
Boris Akunin: Erikoistehtäviä
Venäjän lahja dekkarimaailmalle. Yllätykseni oli suuri kun huomasin viime syksynä että suomalainen kustannustalo oli julkaisut uuden setin Erast Fandor-seikkailuja. Omistan kaikki edelliset käännökset ja odotankin että pääsen ns. korkkaamaan Venäjän keisarin luottoetsivän tuoreet tarinat.
Malcolm MacKay: Glasgow Trilogy
Skotlantilaisen kirjailijan palkittu sarja lähtee lukuun asap.
Historia
Yhdysvaltojen historia
Tätä on kasautunut jo n. hyllymetri josta on lukematta noin puolet. Lukupinon päälle näistä nousee John F. Ross:n War on the Run joka kertoo legendaarisen Roberr Rogersin elämästä. Isojen historiallisten asioiden äärelle saattaa Joseph J. Ellis:n Founding Brothers joka käy läpi
Yhdysvaltojen kätilöiden henkilöhistoriaa.
David Haward Bainin Empire Express, 700-sivuinen möhkäle joka kertoo 1800-luvun puolenvälissä käydystä suuresta kisasta jossa pyrkimyksenä oli luoda rautatieyhteys mantereen halki. Kirjan kansien välissä on tuon kolmekymmentävuotta kestäneen kisan tarina ja se vilisee laidasta laitaan niin historiallisia hahmoja kuin kolme sotaa ja kahden ison väestöryhmän kiinalaisten ja irlantilaisten siirtolaisten vaikutus mantereen kohtaloon. Viimeisenä on varmasti David Herbert Donaldin palkittu Lincoln jonka kirjanimi kertoo kaiken oleellisen.
Suomen historia
Kotimaamme historian osalta hyllyyn on kuin varkain tullut toinen toistaa kutsuvampia kirjoja. Teemu Keskisarjalla on näpit kahdessakin kirjassa; Kirves joka kertoo Suomen viimeisen teloitetun maalari Toivo Harald Koljosen synkän tarinen. Keskisarjan toinen Markku Kuisman kanssa kirjoittama Erehtymättömät kertoo Suomen liikepankkien värikkään historian.
Tuulikki Lappalaisen Susinartut ja pikku immet kertoo naisten osuutta kansalaissodassa ja Mirkka Lappalaiselta odottaisi Jumalan vihan ruoska ja Pohjolan leijona joista ensimmäinen käy läpi suurta nälänhätää 1600-luvun loppupuolella.
Siinä. Tolkuton määrä kirjoja ja useat jäivät vielä mainitsematta. Aika on hyödykkeistä kallein ja sitä ei ole koskaan tarpeeksi mutta jos joku sai näistä kirjavinkin niin ollos hyvä - minua kiinnostaa aina tietää mitä muut ajattelee kirjoista.
Yöpöydällä on nyt menossa Bernard Cornwellin Azincourt joka on tähän asti tehnyt samanlaisen kirjallisen vaikutuksen kuin Jo Nesbø; hyvin kirjoitettua historiallista fiktiota 1400-luvun englantilaisista jousimiehistä.