sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Kirotut venäläisklassikot!

Ajatus sukeltamisesta venäläisklassikoiden pariin on kummitellut mielessäni jo muutaman vuoden. Kirjahyllyssänikin on muutama venäläislegendojen teos suorastaan huutanut lukemista mutta aina on hyllystä löytynyt "mielenkiintoisempaa" luettavaa tilalle. Tuntuu vain että näitä eri mestareita on n. 3000 eli tässä on suorastaan valinnan vaikeutta. Nyt pitäisi siis löytää kultainen keskitie; ei liian raskasta eikä liian kevyttä.

Onneksi männä viikolla käteen tartui Kirjapörssistä Kariston julkaisema edullinen "Kolme Venäläistä Klassikkoa". Ei onneksi mikään järkäle kirjaksi, vaan mukava n. 300 sivuinen yhteisnide johon on laitettu kolme teosta  Fedor Dostojevski "Kellariloukko", Nikolai Gogol "Muotokuva" ja Ivan Turgenevin "Tarpeettoman ihmisen päiväkirja". Takakansi lupaa Venäläisten mestareiden kolme unohtumatonta teosta, olen siis optimistinen tämän hankinnan suhteen. Tämä ainakin antaa vähän osviittaa näiden kolmen kirjailijan suhteen.

Venäläisten klassikoiden/mestarien suhteen täytyy sanoa että huonosti löytyy mitään suomenkielistä yhteenvetoa interneetin verkoista, harmi juttu.. Onneksi lontoon Wikipedia jälleen pelastaa ja tarjoaa suurehkon artikkelin Venäläisestä kirjallisuudesta lukuisine linkkeineen. Tämä auttanee paljon ensikertalaista.

Aikaisemmin haravoidessani Googlen suomenkielisiä hakutuloksia, eteen sattui muutama mielenkiintoinen linkki: Sata Kirjaa, vuonna 1999 ryhmä valveutuneita organisaatiota ja kansalaisia, päättivät lyödä viisaat päänsä yhteen ja tulevan uuden milleniumin huumassa rakentaa "Sata suomalaisille tärkeää kirjaa"-listan. Lukijoiden palautteen perusteella sama kollektiivi päätti tehdä myös varjolistan. Kummatkin listat ovat täynnä hienoja teoksia laidasta laitaan.

Toinen linkki syöksyy kohti Hesarin hauskaa Klassikkoautomaattia. Mieleen tulee ensin joku vanha vaalikone mutta tämä on nerokkaasti rakennettu apuväline niille joilla on pahoja vaikeuksia löytää luettavaa.

1 kommentti:

  1. Suosittelen aloitukseksi pikkuisen kepeämpiä, mutta silti hyviä, Tolstoin Anna Kareninaa ja Puskinin Kapteenin tytärtä.

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.