perjantai 17. heinäkuuta 2009

Virtuaalimatkailua: Lake Peigneur (LA, USA)

Kohde: Lake Peigneur, Lousiana, USA

Koordinaatit: 29.9808°N 91.9833°W

Mökkijärven pitää olla iso ja syvä, jotta järvellä pääsee pöräyttelemään isommallakin veneellä eikä tarvitse siten pelätä että se kymmenmetrinen jahti karauttaa ensimmäisenä pohjakiviin.

Tätä mieltä oli varmaankin myös ryhmä Texaco Fuel Companyn työntekijöitä, pirteänä marraskuun aamuna 1980 kun he katsastivat paikallisten urheilukalastajien suosiossa olevaa 3-metriä syvää Peigneurin järveä. Ryhmä oli aloittamassa töitä porauskaluston kanssa järvellä ja tarkoituksena oli etsiä mitäs muuta kuin raakaöljyä.

Järven alla odotti kuitenkin ongelma. Suoraan porauslautan alapuolella oli Diamond Crystal Salt Companyn suolakaivos, joten tästä eteenpäin on helppo arvata mitä tapahtui.

Aamun sarastaessa klo 04.30, porausmiehistö huomasi porauksen jumiutuneen n. 374 metrin kohdalla. Kiihkeistä korjaustoimenpiteistä huolimatta, klo 06.30 miehistö huomasi porauslautan pahasti kallistuvan, joten esimiehet tekivät nopean johtopäätöksen; epäillen porauslautan olevan epästabiilin maakerroksen päällä, he päättivät evakuoida lautan.

Porausmiehistö oli ilmeisesti tehnyt virhearvionnin kaivoksen sijainnin suhteen, jonka johdosta miehistö oli puskenut poran läpi järven alla olevan kaivoksen kolmannelle tasolle asti. Kaivos itsessään koostui usemmasta tasosta, ja se ulottui aina 457 metrin syvyyteen saakka. Tunneleihin oli jätetty suolapilarit tukemaan kaivoksen rakennetta ja nyt kaivokseen jumiutunut pora ja poran tekemän aukon kautta valuva järvi, olivat kuin suoraan kuin jostain huonosta Hollywoodin katastrofielokuvasta.

Porausmiehistö ja paikalliset asukkaat katselivat rannalta epäuskoisina kun porauslautta lopulta kaatui ja hävisi järveen. Samalla järvivesi teki tehtävänsä suolakaivoksessa ja järvi konkreettisesti hävisi alla olevaan kaivokseen. Järven pohjan täysin petettyä pinnalle muodostui suuri vesipyörre joka imaisi mukaansa 11 (!) suurta proomua jotka olivat sillä hetkellä järvellä sekä toisen porauslautan kalustoineen. Tapahtuma kesti lopulta kaksi päivää jonka jälkeen järvi jälleen täyttyi ja sen pinta rauhoittui. Viranomaisten mukaan vesipyörre oli vienyt mukaansa 3,5 miljardia gallonaa merivettä maan sisuksiin, järven yhteydessä olevan kanaalin kautta joka oli yhteydessä Meksikonlahteen. Pyörre vei myös 260,000 neliömetriä järveä ympäröivää maa-ainesta. Järvellä pystyi kuitenkin nyt kalastamaan isommallakin veneellä, syvyyttä oli huimat 374 metriä.

Suoraa syyllistä ei voitu lopulta tapahtuneelle osoittaa, ja Texaco lopulta maksoi kipurahoja 45 miljoonan dollarin edestä mm. kaivosyhtiölle.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dHol4ICeDoo[/youtube]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.