keskiviikko 30. syyskuuta 2009

Google ja Automaattinen Kirjakone

Tapahtunut aiemmin: 2000-luvun alussa hakukonejätti Google aloitti veret seisauttavan projektin nimeltään Google Print. Projektilla Google tavoitteli digitalisoida hyvin mittavan määrän maailman eri kirjallisuutta ja tarjota niitä Google Book Searchin -palvelun kautta käyttäjille. Skannattavien kirjojen määräksi ilmoitettiin 15 miljoonaa seuraavassa vuosikymmenessä.

Projekti ei tietenkään mennyt niinkuin ajateltiin ja Googlea lyötiin oikeushaasteilla, joissa Googlea syytettiin tekijäinsoikeusrikkomuksista ja mm. kirjailijoille sovittujen korvausten maksamatta jättämisestä.

Vuosien aikana muut isot tekijät kuten Microsoft, yritti myös uida apajille haistettuaan tilaisuuden, mutta heitti lopulta hanskat tiskiin vuonna 2008 oman Live Search Books -palvelunsa kanssa. Samana vuonna Google sai tehtyä sovintoratkaisun  kustannusyhtiöiden kanssa (lue:maksoi paljon rahaa). Joulukuussa 2008 Google ilmoitti digitalisoineen yli 7 miljoonaa kirjaa.

Teoshakuun voi tutustua vaikka tästä linkistä.

Itse asiaan. Pieni yritys nimeltä On Demand Books on rakentanut mielenkiintoisen laitteen: Espresso Book Machine. Kyseessä on nopean ja laadukkaan tulostimen ja innovatiivisen nidontalaitteen yhdistelmä, josta voi tilata kirjan pokkari-versiona jonka laite tulostaa, nitoo sinulle kirjaksi nelivärikansien kera. Laite tekee alusta loppuun 300-sivuisen kirjan alle neljässä minuutissa huokeaan hintaan. Eikä siinä vielä kaikki. Google ja On Demand Books ovat allekirjoittaneet sopimuksen, missä On Demand Booksin Espresso Book Machine saa käyttöönsä Googlelta yli 2 miljoonaa teosta. Alla on video laitteen toiminnasta.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=zyNSap5XSv0[/youtube]

Mikä tässä on sitten mielenkiintoista? No ensiksi se, että laite on täydellinen vaihtoehto esimerkiksi pienille kirjastoille, joilla ei ole tilaa pitää esillä tai varastoida tuhansia kirjoja. Laite olisi myös ideaali vaikka lentokentille, joissa matkustajat voisivat tilata automaatilta matkalukemisensa kätevästi ja nopeasti. Yliopistot, koulut jne. Käyttökohteita on paljon.



Espresso Book Machinea on jo sijoitettu Yhdysvalloissa moniin kahviloihin, yliopistoihin ja kirjastoihin. Mutta koska saisimme laitteen Suomeen? Tai vaikkapa Suomalaisen version laitteesta?

1 kommentti:

  1. HALUUN TON! kotiin! heti!

    oo, kirjaprintteri kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta :)

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.