sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Bullitt (1968)

YLE Teema näytti lauantaina laadukkaan elokuvan, joiden takia maksan TV-lupaa. Peter Yatesin ohjaama Bullitt on ehkä yksi kaikkien aikojen parhaimmista poliisielokuvista. Elokuvan pääosissa on Hollywoodvillen yksi kovimmista kivikasvoista Steve McQueen, jonka karismalle Helsingin Rautatieaseman graniittimiehetkin häviää.


Juoni on simppeli mutta sitäkin toimivampi. Etsivä Bullitt (McQueen) saa tehtäväkseen suojella erästä Johnny Rossia, jonka on tarkoitus todistaa tärkeässä mafiaan liittyvässä oikeudenkäynnissä. Kaikki ei tietenkään mene niinkuin on suunniteltu ja Bullitt kirjaimellisesti syöksyy hermoja raastavasta tilanteesta toiseen.


Elokuvan ehkä kuuluisin kohtaus ja josta sille myönnettiin Oscar (editoinnista), on hurja takaa-ajokohtaus, jossa vanhoilla ärjyvillä muskeliautoilla (Bullittilla 1968 Ford Mustang GT 390 CID Fastback ja takaa-ajettavilla 1968 Dodge Charger R/T 440 Magnum) syöksytään San Franciscon kukkuloiden jyrkkiä mäkiä. Elokuvan takaa-ajo kohtaukset ovat edelleen niskakarvoja nostattava kokemus, joten en suosittele auton rattiin siirtymistä heti elokuvan jälkeen. Kaasujalka voi tuntua hyvin raskaalta. Elokuvan kuuluisa takaa-ajokohtaus löytyy muuten kokonaisuudessaan Youtubesta.


Elokuvassa vilahtavat näyttelijät vetävät roolinsa niukan vähäeleisesti, johtuneeko sitten aikakaudesta. Naiskauneutta edustaa jumalaisen kaunis Jacqueline Bisset ja Bullittia perskärpäsenä lailla häiritsevä politiikon roolia vetää aina niin mainio Robert Vaugh. Summa summarum, hieno vanha elokuva joka on kestänyt loistavasti kuluneet 42 vuotta. Tässä on elokuva niille jotka tykkäävät old-skool poliisielokuvista.


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=FXQ7wqd93aA[/youtube]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.