maanantai 26. marraskuuta 2012

Minun kansani, minun rakkaani

Minun kansani, minun rakkaani on raskas kirja. Se tuli tästä ensimmäisenä mieleen kun lähti kahlaamaan kirjan päähenkilöiden, karanneen orjan Sethen, hänen tyttärensä Denverin, henkisesti särkyneen entisen orjan Paul D:n ja mystisen nuoren tytön Rakkain elämää 1870-luvun Cincinatissa, Ohion osavaltiossa.

Nobelisti Toni Morrison osaa vahvan tarinankerronnan ja vaikka kirjailijan teokset keskittyvätkin pääosin erilaisten naisten kohtaloihin niin halusin kurkistaa paljon kehutun kirjailijan historialliseen teokseen. 

Enkä pettynyt, vaikka kirja vahva tarina vaati paljon keskittymistä ja oman aikansa. Itse olen huomannut että kun kirja imee lukijan näinkin vahvasti mukaansa, silloin ollaan ns. suurien tarinoiden parissa. 

Kirjassa Sethe ja Denver asuvat menneisyyden haamujen kanssa vanhassa talossa Bluestone Roadilla jonne eksyy myös Paul D. Lopulta toisistaan tukea saava kolmikko päätyy yrittämään aloittaa uutta elämää kunnes taloon ilmestyy kuin tyhjästä nuori tyttö Rakkain. Muistinsa menettänyt tyttö takertuu talon asukkaisiin ja Sethen ja Paul D:n suunnitelmat tekevät lopulta äkkikäännöksiä.

Kirjailija viskoo lukijaa tarmokkaasti myös menneisyyden tapahtumissa ja pikku hiljaa tarinan hahmojen ja tapahtumien historia kuoriutuu kerros kerrokslta kuin mätä sipuli. 

Historiaa rakastavana kirjan parasta antia oli luonnollisesti kirjailijan kuvaukset 1870-luvun kovasta arjesta ja varsinkin entisten orjien selviytymisestä. Orjuus ei jättänyt pelkästään ruoskan jälkiä selkään vaan hajotti myös ihmisen henkisesti sisältäpäin. Kirjassa käydään läpi rajujakin esimerkkejä orjuuden synkimmästä päästä ja näistä tuli väkisinkin mieleen kirja We Lived in a Little Cabin in the Yard. Ja kun kirjan ensilauseena on Sixty Million and more niin tietää mistä tässä kirjassa on lopulta kyse.

Minun kansani, minun rakkaani on taattua Ison K:n laatua jota suosittelen kaikille. Vaikka kirja välillä vetelee äärimmäisen synkissä ja syvissä vesissä, on se kokemuksena hieno ja pysäyttävä.

Seuraavassa poljetaan jo raamatullisissa maisemissa Marian, Joosefin sekä Jeesus-lapsen matkassa. Seth Grahame-Smith on kirjoittanut rohkeasti kaikille tutusta Jeesus-lapsen syntymästä oman version missä kuuluisan seimen äärelle saapuukin kolme Herodeksen vankilasta karannutta murhamiestä. Kyseessä on siis Unholy Night.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.