maanantai 28. heinäkuuta 2014

American Gods

Kesäloma on allekirjoittaneelle aina otollista ja hyvin tuotteliasta lukuaikaa. Tälläkin lomalla tuli (vasta viimeisellä lomaviikolla) luettua harvinaisen monta kirjaa. Dodokanesian saaristossa, tarkemmin Kos:lla tuli luettua viikossa kolme ja puoli kirjaa. Välimeren lempeässä helteessä, uima-altaan reunalla meni Neil Gaimanin mystinen American Gods, Ernest Clinen kasariretro Ready Player One sekä China Miévillen hämärä Toiset. Vaiheeseen jäi vielä Joe Abercrombien fantasiamättö Before They Are Hanged. 

Neil Gaimanin tarinassa vankilassa vuosia istuneen Shadow:n kotimatka vapauteen alkaa oudosti kun lentokoneessa hänen viereen istuu Mr. Wednesday joka tuntuu tietävän hänen elämästään epäilyttävän paljon ja tarjoaa Shadow:lle töitä. Shadow:n vaimo on juuri kuollut auto-onnettomuudessa ja hetken epäiröidyttyään hän päättää tarttua tähän outoon työtarjoukseen. Tästä alkaakin Shadow:n huima roadtrip kohti taistelua joka käydään perusamerikkalaisten sieluista.

Mr. Wednesday osoittautuukin edustavansa vanhan maailman jumaljoukkoa joka käy veristä taistelua olemassaolostaan kun nykyihminen on vuosisatojen saatossa unohtanut alkuperäiset vanhan mantereen jumalat. Kaksikko kohtaa muinaisia jumalia jotka ovat ottaneet periamerikkalaisia hahmot, kuten egyptiläiset jumalat Anubis ja Thoth jotka pyörittävät Illinoisissa vauosisatoja vanhaa hautaustoimistoa, kumppanina on myös tuttu kissajumalatar Bastet joka on ruskea kotikissa. Hyväksi kumppaneiksi tarttuu myös itä-euroopan imigrantti, eläkkeellä oleva teurastaja Tšernobog joka on todellisuudessa vanha slaavilainen pakanajumala. Ja unohtamatta Saban kuningatarta joka toimii prostituoituna pimeillä kaduilla. Tarinaan astelee myös Shadow:n juuri kuollut vaimo joka esittää tarinassa ratkaisevaa roolia. Mr. Wednesday ja Shadow kulkevat pitkän matkan halki Amerikan keräten piilossa lymyileviä vanhoja jumalia lopullista taistelua varten.

Vanhan kaartin vastassa on yhtä sekalainen seurakunta uusia jumalia jotka ovat nousseet kuolevaisten mieliin nykyajan ilmentymien kautta: löytyy mm. Internetin ja Median jumalaa joiden edustaman ryhmittymän mukaan muinaisten jumalien aika uudella mantereella on ohi. Shadow joutuu näiden kahden ryhmittymän keskiöön pelinappulaksi ja lopussa odottaakin korkealentoinen jumalallinen välienselvittely.

Heti alkuu kirjasta nousi pahasti mieleen wanhat Stephen Kingimäiset fiilikset joissa arkirealismiin sekoittuu synkän maagisia elementtejä, mutta onneksi kirjan edetessä Gaimanin oma vahva ääni nousi selkeästi esille, ja jo Sandmanista tuttu värikäs ja rikas tarinankerronta vei potin. Lukemani American Gods oli ekirjana uudistettu painos ja Gaimanin esipuheessa selvisi että kirja oli pidennetty versio alkuperäisestä versiosta (noin parisataa sivua pidempi) mutta nämä yli 600 sivua meni vauihdilla. Kirjailijana ja monilahjakkuutena Neil Gaiman (suosittelen tutustumaan kirjailijan kotisivuihin) nosti allekirjoittaneen listalla roimasti sijoitustaan jonka myötä jatkan kirjailijan tuotantoon tutustumista. Hieno kirja kaiken kaikkiaan.

Seuraavana onkin vuorossa sitten Ernest Clinen Ready Player One.

2 kommenttia:

  1. Kieltämättä minullakin tuli tuosta tarinan kuvauksesta stephenkingmäinen olo :) Neil Gaimania en ole tainnut lukea koskaan, täytyy selvästi tehdä asiaan parannus, sen verran mielenkiintoiselta kirja postauksesi perusteella kuulostaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaikka tässä oli hiukan sitä kingimäistä virettä niin Gaimanilla on kyllä vahva oma ääni. Kannattaa kokeilla myös sitä Gaimanin ehkä kuuluisinta tuotosta eli Sandman-sarjakuvaa. Miehen mielikuvituksella ei ole rajoja.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.