sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Terms of Enlistment

Joe Scalzista se taisi lähteä. Old Man's War nosti totiselta kalskahtavan Military Science Fiction -genren meikäläisen lukujonoihin. Se pisti lukujonoa sekaisin niin että Scalzin osoittama matka Scifi-genren sotaisalla sivupolulla jatkuu. Tällä kertaa päätin hetken mielijohteesta ottaa Amazonin sivuilta yhdysvaltalaisen Marko Kloosin Frontlines-sarjan esikoisen Terms of Enlistment Kindlen käsittelyyn.

Kehystarina on tuttua kauraa jo Scalzin wanhojen immeisten sodasta. Kirjassa käydään vuottaa 2108. Maapallo on lähes joutomaata megapolismaisten kaupunkien kyljessä. Ihmiskunta leviää siirtokuntineen valovuosien  päähän aurinkokuntamme ulkopuolelle viruksen lailla ja tukena pitää tietenkin olla monitahonen sotakoneisto. Kirjan päähenkilönä on köyhyydessä miljoonien muiden amerikkalaisten tapaan asuva nuori Andrew Grayson. Elämä valtion ylläpitämissä vuokratorneissa ja päivittäinen kitkuttelu leivän syrjässä kiinni, katkeroittaa Andrew mieltä siinä määrin että hän päättää pyristellä irti ghettoelämästään ja astuu NAC:n (North America Commonwealth) palvelukseen.

Edessä on monista elokuvista ja samanhenkisistä kirjoista tuttua alokaskautta huutavine kersantteineen ja machoilua kun Andrew suoriutuu alokaskaudestaan ja päätyy monien luupavine joukko-osastojen sijaan siihen "ei toivotuimpaan" eli perus-nurmiporaksi omiin kotimaisemiin.

Tarina laittaa tässä kohdin ison vaihteen silmään ja Andrew joutuu mukaan päällisin puolin normaalin mellakkatorjountatehtävän myötä isompaan kahakkaan (Battle of Detroit) jonka jälkiseuraamusten ansioista ura armeijassa siirtyy laivaston puolelle verkkoadminin tehtäviksi. Edessä on siirto laivaston vanhaan sota-alukseen ja matka kohti kaukaista siirtokuntaan alkaa..

Marko Kloos ei kirjassaan tosiaan mitään valtavan uutta kehitä hyvin perinteisessä tarinassaan, Terms of Enlistment on kuitenkin ihan mukiin menevää militaristista viäntöä. Kirjan päälle kolmesataa sivua meni kuin varkain ja sivuilla ei ole onneksi hiljaisia tai tylsiä jaksoja. Varsinkin kirjan alkupuoliskon kuvaukset armeijajakson ja Battle of Detroitin intensiivisen katusotimisen draivi näytti että Kloos on katsonut tarkkaan Full Metal Jacketinsa, Starship Trooperin ja Cameronin Aliensit ja tietenkin Black Hawk Downin. Mutta vaikka itselläni oli alkupuolella "voi helvetti, eikö tässä ole mitään omaa.."-asenne, niin Kloos sai kuin sai esiin oman äänen ja kirja oli lopulta hyvin viihdyttävä ja ennenkaikkea laadukas kokonaisuus. Tässä kohdin täytyy sanoa että Marko Kloosin ystävä Joe Scalzi on ainakin ensimmäisen Old Man's Warin osalta tehnyt saman vielä älykkäämmällä ja omaperäisemmällä otteella. Unohtamatta hyvää huumorilatausta..

Terms of Enlistment aloittaa siis Marko Kloosin kirjasarjan jonka osien lopullinen määrä ei taida olla selvillä. Pilotin jälkeen on tullut Lines of Departure joka jatkaa Andrew Graysonin matkaa kaukaisissa siirtokunnissa. Kirjasarjan kolmas Angle of Attack on kirjailijan mukaan työn alla.

Kirjallinen matka jatkuu tästä kohti vähemmän sotaisi multiversumeita kun vuoroon tule Terry Pratchettin ja Stephen Baxterin yhteistyönä tehty Pitkä Maa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.