sunnuntai 17. tammikuuta 2010

F.Scott Fitzgerald: Kultahattu (Great Gatsby, 1925)

Kultahattua pidetään Francis Scott Key Fitzgeraldin (1896-1940) uransa tunnetuimpana teoksena. Kirjassa Fitzgerald kuvaa ns. kadonneen sukupolven riehakasta elämää, Ensimmäisen Maailmansodan ja tulevan 1930-luvun romahduksen välissä. Näyttämönä on 1920-luvun sykkivän kuuma New York ja tarinan kertojana on nuori poikamies Nick Carraway, joka muuttaa kaupunkiin oppiakseen arvopaperibisneksen salat.

Nick muuttaa vuokralle West Eggin alueelle salaperäisen Jay Gatsbyn ylellisen kartanon naapuriin ja tutustuu lopulta naapuriinsa josta tarina lopulta alkaa. Tarinassa on myös mukana Nickin serkku Daisy ja hänen miehensä Tom Buchanan, jotka edustavat Jayn tapaan aikansa ylempää yhteiskunnan luokkaa, joiden elämän täyttää rikkaiden hitaasti soljuva arki ja loppuun polttava juhliminen. Daisyn ja Tomin mukana tarinaan tulee myös itseriittoinen naisgolffari Jordan Baker, sekä oman kierteen tarinalle antava huoltoasemayrittäjäpariskunta Wilsonit.

Fitzgerald kuvaa makoisasti vanhaa New Yorkia ja Jay Gatsbyn järjestämiä suuria, ylellisiä juhlia ja samalla tämän rikkaan sukupolven turhamaista elämää. Herra Gatsbyn rikas elämä avautuu Nickille ja lukijoille pikkuhiljaa kerroksittain kuin mätä sipuli, Fitzgerald ohjaa tarinan lopulta romantiikan tutuille urille jotka vievät tuttuun loppuun. Kirjan kehitystarina Jay Gatsbystä olisi mielestäni antanut eväitä vaikka kuinka isoon saagaan, mutta Fitzgerald päättää tarinansa jo n. 220 sivun jälkeen, harmi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.