perjantai 1. tammikuuta 2010

Vuosi 2009

Mitkä kirjat ja elokuvat liikuttivat vuonna 2009?


Tämä näyttää olevan suosittua, joten pistetään oma lista pystyyn. Mukana siis kirjat ja elokuvat.

1. Mikä itketti?

Mikään ei niinkään itkettänyt (raavas mies kun olen;) mutta kirjoista ehkä John Steinbeckin Vihan hedelmät. Kirjan traagiset ihmiskohtalot ja varsinkin kirjan loppu on aika sävähdyttävä. Tarinan kun on universaali.

Elokuvista ehdottomasti The Divingbell and the Butterfly (Le scaphandre et le papillon). Julian Schnabelin mestariteos, hieno hieno elokuva.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=G69Zh7YIg8c[/youtube]2. Mikä nauratti?

Luen välillä aika vakavaakin kirjallisuutta, joten tämä on vaikea. Ensimmäinen Calvino tuli hankittua vuonna 2009, joten Paroni puussa kyllä pisti hymyn kasvoille. Kirjan Cosimo Piovasco di Rondó, paroni di Rondón esikoinen ja perijä, pistää hienosti 1700-luvun italialaisen luokkayhteiskunnan pönötyksen sekaisin kieltäytymällä syömästä ruokapöydässä etanoita ja seuraavaksi kiipeää  puuhun ja jää sinne. Hienoa tekstiä.

Elokuvista nauratti makeimmin varmaan pirteä komedia Hangover.

3. Mikä oksetti?

Kirjan osalta tämä menee historia-osastolle. Eli Elaine Pagels Gnostilaiset evankeliumit. Yhdysvaltalainen uskonnonhistorian professori levittää nykyisen kristillisen kirkon raadollisen historian lukijan eteen ja käy läpi sitä hienolla tavalla. Kirjan pääaiheena ovat tietenkin varhaiskristilliset vuonna 1945 löydetyt kirjoitukset. Kirja ei sinänsä oksettanut, mutta aiheutti meikäläiselle tyypillisiä "No yllätys.." -tuhauksia.

Elokuvista....hmmm.....Mikään ei suoranaisesti oksettanut, mutta sanotaan Tom Cruisen roolisuoritus Operaatio Valkyriessä oli aika kammottava amerikan aksentteineen.

4. Minkä kirjan/elokuvan jätit kesken?

Jätän kirjoja kesken jonniin verran joka vuosi, jos kyseessä on jokin mammuttimainen teos. Syynä on yleensä perinteinen tauko ja palaan kirjan pariin luettuani jotain muuta. Nyt on tuoreimpana kesken Shelby Footen sisällissota-trilogia, josta on luennan alla ensimmäinen kirja.

Elokuvista ei tule heti mieleen mitään.

5. Minkä kirjan/elokuvan luit/katsoit uudestaan?

Viime vuonna en ole mitään kirjaa uudelleen lukenut. Ajattelin kyllä tänä vuonna lukea uudestaan Karsten Alnaesin Herääminen.

Hyviä elokuvia tulee uudestaa ja uudestaan katsottua. Omasta BD-elokuvakokoelmasta katsoin viimeksi uudestaan Ridley Scottin American Gangster.

6. Minkä kirjan luit, muttet kehtaa paljastaa sitä?

Ei ole olemassa.

7. Mitä kirjaa suosittelet?

Sanotaan Suomalaisista vaikka Kalle Päätalon Koillismaa-sarja: Kaunista ja elävää tekstiä Kainuun syränmailta.

8. Minkä kirjan lukemisesta olet ylpeä?

Vuonna 2009 ehdottomasti Shelby Footen teos-sarja. Ajattelin säästää sen eläkeprojektiksi mutta piti ottaa käteen heti kesän ameerikan lomamatkan jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.