maanantai 9. heinäkuuta 2012

The League Of Extraordinary Gentlemen, Volume 1

Jotta kirjoista kirjoittelu ei ala maistumaan ihan puulta niin päätin ottaa mukaan pieneen blogiini myös sarjakuvia. Sarjakuvat esitti isoa osaa nuoruuttani kirjojen rinnalla joten tuskin niitä voi koskaan unohtaa. Ensin tuli Mustanaamiot, Tex Willerit ja Tarzanit unohtamatta Korkeajännityksiä (merten eli se ainoa oikea ;)). Sitten vanhemmalla iällä tuli isot englanninkieliset sarjakuva-albumit kun löysin 1990-luvun alkupuolella helsinkiläisen Good Fellows -sarjakuvaliikkeen. Se oli kuin aarreaitta sarjakuvia lukevalle.

Kun puhutaan sarjakuvista niin ainakin allekirjoittaneelle nimi Alan Moore on ollut takuuvarma (ainakin tähän mennessä) laadun tae. Omalla kohdallani Alan Mooren tarinat ovat kolahtaneet (Watchmen, From Hell ja V for Vendetta) monimuotoisuudellaan ja suorastaan ylipursuavalla tarinan kerronnalla, joten on suorastaan sääli että Alan Moore ei kirjoita kirjoja.

Monelle tulee The League Of Extraordinary Gentlemen -nimestä (TLOEG) mieleen ensimmäisenä sen vuonna 2003 julkaistu elokuvaversio jonka pääosissa kekkuloi vanha herra Sean Connery. Hyvin löyhästi alkuperäiseen sarjakuvaan perustava elokuva on kieltämättä viihdyttävä mutta ei mielestäni yllä lähelle esikuvansa tasoa.

The League Of Extraordinary Gentlemen, Volume 1 on kiedottu moneen tuttuun kirjalliseen tapahtumaan. Tapahtumat alkavat 1898 viktoriaanisessa Lontoossa kun häväisty Mina Harker kohtaa salaperäisen Campion Bondin, brittiläisen imperiumin tiedustelumaailman kärkinimen joka pyytää kreivistä eronnutta neiti Harkeria kokoamaan ryhmän erikoiskykyjä omaavia huippunimiä tehtävänä suojella Imperiumin etuja. Matka alkaa Kairon oopiumislummista josta matkaan lähtee mukaan rappiolla oleva Alan Quartermain. Kiireellisen Kairosta poistumisen johdosta kulkuneuvoksi vaihtuu valtava Nautilus -alus jota kipparoi kukas muu kuin intialainen kapteeni Nemo. Tässä vaiheessa lukijan eteen on jo heitetty valtavia steampunk-maisemia ja Pariisiin siirryttäessä tapahtumien kulku alkaa kiihtymään. Pariisin ilotyttökortteleista lähtee ryhmän mukaan tuhoa kylvävä herra "Henry/Edward" eli Dr. Jekyll. Lontooseen palattua ryhmä pestaa mukaan vielä Hawley "näkymätön mies" Griffinin.

Sekalainen ryhmä saa tehtäväkseen hakea takaisin Imperiumin haltuun mystisen cavorite-aineen joka mahdollistaisi ilmasotaan erikoistuneiden ilmalaivojen rakentamisen. Ryhmän seikkailut vie lukijan synkkiin Lontoon osiin aina mestarillisen rikollisjohtajan Fu Machun tukikohtaan, ja lopuksi esiin nousee todellinen uhka ja rikollishahmojen äiti ja isä - professori Moriarty.


TLOEG-sarjan pilotin kyväjäljestä vastaa Kevin O'Neill (jonka jälkeä on myös mm. loistavan psykedeelinen Marshal Law) joka on tehnyt erittäin yksityskohtaista ja rikasta jälkeä. Jossain kohdin koko sivun kokoisissa ruuduissa pitää pysähtyä ihailemaan piirtäjän yksitykohtaisia ja mielikuvituksellisia maisemia. Alan Mooren on myös kirjoittanut vahvan kokonaisuuden viktoriaanisen ajan vaihtoehtomaailman tapahtumista. Conan O'Doylen tarinoista tuttu Professori Moriarty, Fu Machu ja esimerkiksi Bram Stokerin Draculan ex-morsio Mira Harkin sopii kuin nakutettu Alan Mooren ja Kevin O'Neillin hurmeiseen maisemaan. Hahmot eivät ole mitään siloiteltua sankariainesta vaan rikkinäisiä sieluja jotka hädin tuskin tulevat toimeen keskenään.  Kuten esimerkiksi Watchmenissa Alan Moore on liittänyt albumiin lisämateriaalia, tässä kokonaisen Alan Quartermainin parinkymmentäsivuisen novellin.

Räjähtävien tapahtumien lopussa taivaalla tapahtuvat oudot asiat antavat osviittaa The League Of Extraordinary Gentlemen, Volume 2 tapahtumista. Kaukaa viisaana tilasin aikoinani Volume 1 ja 2 samassa paketissa joten sitä sitten seuraavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.