torstai 4. heinäkuuta 2013

Kylä

Tämä William Faulknerin Snopes-trilogian aloitusteos on odottanut kärsivällisesti kirjahyllyssäni kolmisen vuotta. Keltaisen Kirjaston ikiklassikot tuntuvat aina mukavilta "välipaloilta", varsinkin kun edellinen kirja oli kaikinpuolin erilainen.
Yhdysvaltalainen kirjailija William Faulkner istuu tukevasti suurten amerikkalaisten kirjailijoiden joukossa. Kirjailijan urallaan saamat tupla-Pulizerit ja yksi  kirjallisuuden Nobel -palkinto herättää jo herkästi mielenkiinnon kirjailijaa kohtaan, ja tämä Snopes-trilogia tuntuu olevan hyvä lähtökohta tutustumiselle.

Kylä kertoo Mississippin osavaltiossa sijaitsevan uneliaan Frenchmen's Bend nimisen kylän tarinaa 1900-luvun alkupuolella. Lukija saa seurata maaseutukylän hidastempoista elämää, sen värikkäitä hahmoja, juonitteluja ja valtasuhteita. Seppien, maanviljelijöiden, opettajien ja kauppiaiden muuttumaton maailma järkkyy kun vuokraviljelijäksi paikkakunnalle muuttaa köyhä Snopesin perhe joka alkaa kuin huomaamatta tekemään nousua yhteisön hierarkiassa. 
Luin Faulknerista että hän olisi vaikea kirjailija, ja tulihan se nyt itse todettua. Vaikka minulla oli suuret odotukset kirjan suhteen, tarinan välillä järjettömän pitkät lauserakenteet tappoi hitaasti mutta vakaasti alkuinnostuksen. Tämänkaltaiset helvetilliset lauseet vaatii yleensä tarkan keskittymisen mikä jo itsessään alkaa pitemmän päälle ärsittymään. Samalla kirjan tapahtumat olivat osittain puuduttavan tapahtumaköyhiä. Ehkä onnistuneimpia kohtauksia oli kylää sekoittava hevoskauppias huutokauppoineen, joka päättyy aikamoiseen kaaokseen. Faulknerin vahvuudeksi voi myös lukea hienot kuvaukset kylän tasaisen seesteisestä elämästä. Mihinkään ei ollut kiirettä. Vaikka trilogiasta olisi pari osaa edessä, mietin tarkkaan jatkanko sen lukemista. 

Seuraava kirja onkin kevyempää materiaalia. Löysin itse asiassa hyvän kompromissikirjan perinteisen lukurytmini osalta. Robert Harrisin Rooma-trilogian ensimmäinen osa Imperium eli kirjailijan versio yhdestä Rooman valtakunnan ykkösmiehestä Marcus Tullius Cicerosta. Kirja tarttui pokkariversiona matkaan Suomalaisen Kirjakaupan pokkarialeesta. 

Kirjahankintojen osalta historiaosastoni on saanut liudan mielenkiintoisia vahvistuksia. Osa keskittyy Yhdysvaltojen historiaan kuten Betty DeRamuksen Freedom By Any Means: True Stories of Cunning and Courage on the Underground Railroad tai esimerkiksi pioneerihenkinen Undauted Courage missä Stephen E. Ambrose seuraa Lewis ja Clarkin ensimmäistä kuuluisaa koko Pohjois-Amerikkan halkovaa tutkimusretkeä. Hyllyyn on ilmestynyt myös merellinen The War For All The Oceans: From Nelson at the Nile to Napoleon at Waterloo. Unohtamatta jo hetken etsinnässä olleesta ammatipyövelin elämänkerrasta josta aiemmin haaveilin. Se löytyi Amazonin loistavasta valikoimasta. The Faithful Executioner: Life and Death, Honour and Shame in the Turbulent Sixteenth Century kertoo 1500-luvulla eläneen Frantz Schmid:n neljäkymmentäviisivuotisesta urasta ammattipyövelinä. Kaikkea siis löytyy joten edessä on mielenkiintoinen loppuvuosi.


3 kommenttia:

  1. William Faulkner on omalla lukulistalla. Twainilla ja Steinbeckillä on teoksia hieman samasta tematiikasta, ei ilmeisesti näin raskaita. Kesällä olen ollut pokkarilinjalla eli kevyttä kesällä.
    ***
    Ciceron puheisiin Catiliinaa vastaan joskus tutustuin, joten myös Harris voisi kiinnostaa

    VastaaPoista
  2. Minä tykkäsin Snopes-trilogian kahdesta eka osasta aikoinaan kuin hullu puurosta. Lauseet ovat kyllä pitkiä ja joskus monimutkaisia, mutta minua se ei haitannut joskus vuosikymmeniä sitten. Nyt on luvussa Villipalmut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä sitä vanhempana lämpenee paremmin Faulknerin tuotannolle.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.