lauantai 22. elokuuta 2015

Anansi Boys

Kirjallisuuden moniottelijan Neil Gaimanin Anansi Boys meni vauhdilla lentokoneessa ja rannalla. Mystiikan tummia sävyjä ja muinaisia mytologioita nykyaikaan ketterästi sekoittavan kirjailijan toisen romaanin lähtötilanne on jo ensimmäisestä kirjastaan tutun mystinen: Charlie "Fat Charlie" Nancy saa viestin että hänen isänsä on kuollut. Charlie on lapsuuden jälkeen pitänyt tarkoituksella etäisyyttä isäänsä jonka värikäs elämä piti sisällään mm. Charlien itsetunnon jatkuvaa latistamista, ja nyt aikuisena Charlielle selviää isänsä hautajaisissa että isäpappa olikin todellisuudessa muinainen länsi-afrikkalainen hämähäkkijumala Anansi. Mitä tähän voi sanoa? Bring it on! Sandmanin luoja on kattannut herkullisen tarinan lukijoilleen.

Charlien paluu kotimaisemiin kuumaan Floridaan paljastaa isästä uusia piirteitä ja taustoja kuten kuinka isä kuoli paikallisen juottolan karaokelavalle. Perheen vanhat ystävät kertovat myös Charlien mystisestä ennestään tuntemattomasta veljestä joka omaa Charlien isän "ominaisuuksia" ja joka lopulta ilmestyy Charlien Lontoon kodin ovelle ja kääntää Charlien suht harmaan tylsän elämän päälaelleen. Pala palalta Charlielle selviää kuka todellisuudessa hänen Dear Old Dad oikein oli. Häiriköivän, juopon ja naisia vikittelevän sovinisti-isän tarina kulkeekin vuosituhansia taaksepäin aina aikojen alkuun jolloin maailmaa hallitsivat muinaiset jumalat eläinten hahmoissa.


American Gods'n tapaan Neil Gaiman maalaa kirjassaan uskomattoman mielikuvituksellisen tarinan joka ainakin jaksoi meikäläistä ihmetyttää. Spottasin eräästä haastattelusta että Neil Gaimanin heikko kohta on juuri lähes jo aikojen hämärään kadonneet muinaiset jumaltarustot ja kuten ensimmäisessä kirjassaan niin tässä Anansi Boys'n tarinassa matka jatkuu saman aihepiirin parissa. Tarinan unijaksot ja muut trippaukset toivat kieltämättä mieleen myös Sandmanin painajaismaiset tapahtumat. Anansi Boys ("A-Nancy-Boys") on kaikinpuolin hyvin kirjoitettua hiukan vinksallaan olevaa fantasiaa. Suosittelen jälleen kerran.

Neil Gaiman on takuuvarmasti tekemässä vuonna 2016-2017 läpimurtoaan töllön puolelle kun Starz -kaapelikanavayhtiö on kovaa vauhtia siirtämässä American Gods -kirjaa TV-sarjan muotoon. Kirjan filmatisointia on kipparoimassa suositun Hannibal-sarjan luoja Brian Fueller.

Seuraava on jälleen kerran aivan jotain muuta kun odotettu Don Winslow jatko-osa The Power of the Dog:lle on jo ladattu Kindleen. The Cartel jatkaa Yhdysvaltojen ja Meksikon loputtoman huumesodan ruotimasta kun DEA-agentin Art Kellerin taistelu El Federació-kartellia vastaan jatkuu 2000-luvun puolella. Pari sataa sivua kuudestasadasta jo luettu ja ei voi kuin yhtyä James Ellroyn kommenttiin kirjasta:

"Don Winslow delivers his longest and finest novel yet in The Cartel. This is the War and Peace of dopewar books. Tense, brutal, wildly atmospheric, stunningly plotted, deeply etched. It’s got the jazz dog feel of a shot of pure meth!!”

Ei ole myöskään mikään yllätys että Fox on jo ostanut molempiin kirjoihin oikeudet 6 miljoonalla dollarilla ja Ridley Scott on ehdolla ohjaamaan The Cartel. Käsikirjoitusta rustataan jo itse kirjailijan ja Shane Salernon toimesta ja Art Kellerin rooliin on vahva ehdokas: Leonard Di Caprio.

The Power of the Dog on muuten jo suomennettu ja se löytyy Like kustannuksen valikoimasta nimellä Kuolleiden päivät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.