lauantai 24. syyskuuta 2016

All Involved

Huhtikuun 29. päivä, vuonna 1992 neljä Los Angelesin poliisia vapautettiin Rodney Kingin pahoinpitelyyn liittyvistä syytteistä. Rodney King sai osakseen potkimista, 56 pampun iskua ja kaikki tallentui sivullisen videolle joka järisytti Yhdysvaltoja. Nopeasti poliisien vapauttavan tuomion jälkeen mellakointi puhkesi ympäri Los Angelesia. Kauppoja tuhottiin, ohikulkijoita pahoinpideltiin ja autoja poltettiin. On arvioitu että kuuden kaaottisen mellakkapäivän aikana yli 60 ihmistä sai surmansa ja yli 2000 loukkaantui.

Näistä kuudesta mellakkapäivästä Ryan Gattis on kirjoittanut fiktiivisen kirjan. Tarina alkaa keriytymään auki entisen latinojengiläisen raa'alla murhalla, joka eskaloituu tarinan edetessä synkäksi kahden latinojengin murhakierteeksi - taustalla palava Los Angeles ilman lakia ja järjestystä.

Dramaattisen esinäytöksen jälkeen tarinaan mukaan tulee seitsemäntoista eri henkilön tarinat. Kaikki jollain tavoin liittyneenä kirjan keskiössä olevaan latinojengien välienselvittelyyn. Jokaisen tarinan kertojaäänenä on henkilö itse. Toiset kertovat elämästään ja vaikeuksista mutta kertojaäänien parhaimmistoa ovat itse jengiläiset joiden syöksykierteinen elämä aukeaa tylyllä slangiväritteisellä kielellä. Äänessä on kiihkeitä nuoria joiden elämän motto on yksiselitteinen Get Rich or Die Tryin', mutta onneksi tarinaan tuo syvyyttä vanhemmat jengiläiset jotka yrittävät epätoivoisesti päästä irti jengiläisyydestä, ja pelastaa elämästään sen mitä vielä on jäljellä.

Toisaalla, oman näkökulman tapahtumiin tuo mm. Los Angelesin palokunta jonka työntekijät puskevat henkensä uhalla tulipalosta toiseen kellon ympäri, väistellen mellakoitsijoiden luoteja ja yllätyshyökkäyksiä. Palomiesten dystopiset kuusi työpäivää ovat kuin Danten helvetistä.

Los Angelesin tapahtumista tuli mieleen New Yorkin vuoden 1863 kutsuntamellat jotka eri arvioiden mukaan oli koitua todelliseksi uhaksi koko kaupungille ja vaikka syyt oli erilaiset, mukana oli vahvasti rodullisia syitä kuten vuoden 1992 mellakoissa.

Kirjan nimi All Involved on slangitermi ja joka tarkoittaa henkilöä joka on osallisena jengitoiminnassa. Vaikka kirja on parisen vuotta vanha on se edelleen ajankohtainen.

Seuraavan kirjan vuoroa ei tällä kertaa voittanut Jo Nesbø vaan katse siirtyi LA:n pätsistä jälleen Koillismaan korpimaille. Vuorossa on siis Selkosen kansaa.

1 kommentti:

  1. Kaikenlaiset kamerat ensi kasimillinen ja viimeksi kännykkä kamerat muuttavat maailmaa ... kiinnostava kirja ja tilanne jatkuu. Olen itsekin lukenut silloin tällöin Päätaloa.

    VastaaPoista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.