lauantai 27. tammikuuta 2018

Kaikki kauniit hevoset

Kyllä, Stephen Kingin Musta Tornin toinen osa ei vetänyt, ei sitten millään ja olen päättänyt siirtää koko saagan jatkokahlaamisen takavasemmalle, kauas. Nykyinen lukulistani on pitkä kuin nälkävuosia ja se päivittyy tasaiseen tahtiin. Aiemmin lukemani Doctor Sleep taitaa siten jäädä Kingin tuotannon toistaiseksi viimeiseksi kirjaksi.

Mustan Tornin sijaan, uudesta kirjahyllystäni tarttui Cormac McCarthyn kuuluisa ja palkittu Kaikki kauniit hevoset. Tietysti rikoin samalla omaa lupaustani että "ei uusia trilogioita/sarjoja vaan lue nykyiset sarjat ensin loppuun" mutta minkäs teet. Kirjailija kuitenkin jätti Veren ääriin myötä pysyvän muistijäljen jonka myötä päätin aloittaa ns. Rajatrilogian.

Veren ääriin tapaan, tarinan keskiössä on luonnonkaunis Teksasin ja Meksikon rajaseutu värikkäineen ja traagisine ihmiskohtaloineen. Tarina kiilaa itsensä katoavan vanhan elämäntavan ja steriilin nykyajan väliin kun nuoren, kuusitoistavuotiaan John Grady Colen matka alkaa 1940-luvun loppupuolella. Johnin kotimaa pursuaa sodanjälkeistä energiaa ja perinteinen karjanhoito karjapaimenineen alkaa väistymään nykyajan tieltä. Tilalle on tulossa korkeita terästaloja ruuhkaisine katuineen ja luonnonkauniiseen maisemaan nousee loputtomassa liikkeessä olevia öljypumppuja kuin muistuttamassa tulevasta. Johnin perheen isoisä ja patriarkka kuolee ja edessä on vanhan kotitilan myynti ja muutto kaupunkiin. John kuitenkin päättää lähteä ystävänsä kanssa pitkälle ratsastukselle kohti etelää, mystistä Meksikoa missä vanha elämäntapa hevosineen voi jatkua.

Jos jostain olen aika pitänyt kirjallisuudessa, niin se on luonnon mestarillinen kuvaaminen. Sen hallitseminen osana tarinaa, nostaa kirjailijan omalle tasolleen. Omalla kohdallani olen törmännyt vain kahteen kirjailijaan jotka hallitsevan tämän: Kalle Päätalo jonka koillisen lapin erämaakuvaukset ovat omaa luokkaansa ja Cormac McCarthy, joka hallitsee Teksasin ja Meksikon karut rajaseudut tavalla joka aina pysäyttää.

Ei ole vaikea arvata mitä kaikkea Johnin etsikkoratsastus syvälle Meksikoon tuo tulleessaan; Johnin naivi ja suorastaan suomalaisen kaltainen hyvä usko ihmiselukan rehellisyyteen kohtaa luonnollisesti elämän varjopuolet. Meksikon pysähtynyt maailma heittää nuorten karjapaimenten tielle rakkautta, petosta ja tietysti kuolemaa. Kaiken keskiössä on tietenkin loputtoman kaunis luonto ja tietenkin kaikki kauniit hevoset jotka ovat myös suuressa osassa tässä hienossa tarinassa.

Cormac McCarthyn tuotantoa voin suositella kaikille lämpimästi, jopa apokalyptista Road-teosta joka jäi kummittelemaan pitkään mieleen.

Cormac McCarthyn Kaikki kauniit hevoset-kirjasta on muuten tehty vuonna 2000 elokuvakin, joka selkeästi tarvitsee uudelleen filmatisoinnin (suosittelen lukemaan kirjaversion).

Teksasin ja Meksikon maisemista olen jo siirtynyt viileämpään Glascow:n kaupunkiin kun vuorossa on Malcolm MacKayn How a Gunman Says Goodbye. Jännittävän Glascow-rikollistrilogian toinen osa.


4 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä. McCarthy on ollut tähän asti aika väkevää luettavaa ("Tie", "Veren ääriin") ja katsottavaa ("No Country for Old Men"). Se pitää varmaan aloittaa tämä Raja-trilogia minunkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veren ääriin oli omaa kyllä luokkaansa. Rajatrilogiassa vaikuttaa olevan aika viipyilevä tunnelma ja tietysti tässä(kin) epsanjalainen sanasto on taas kovassa käytössä. Mutta suosittelen!

      Poista
  2. Auts, yritän päästä yli alun Musta torni -tunnustuksestasi, vaikka se viiltää ja järkyttää kaltaistani fania... ;)

    Minun on pakko ottaa McCarthy luettavakseni jos hän kerran on Päätaloon verrattavissa oleva luonnon kuvaaja, kuulostaa hyvältä! Tie ainakin on luettavien listallani... Oletko lukenut Beth Lewisin Suden tien? Siinä vasta upea teos, siinäkin luonto pääsee mielestäni hienosti esille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntä että olen turhan urautunut mitä tulee lukumakuuni. Tällä hetkellä osa kirjoista on vielä varastossa toisella puolella kaupunkia. Keltainen kirjasto ja muuta randomit löydökset kuitenkin välillä eksyy hyllyyn tai Kindleen. Valitettavasti Beth Lewis ei sano mitään. :)

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.