tiistai 21. heinäkuuta 2009

For All Mankind

40 vuotta, neljäkymmentä pitkää vuotta sitten tehtiin kuuluisa kuulento jolloin ihminen astui ensimmäistä kertaa kuun pinnalle.

Tämän kuuluisan kuulennon myötä, Yhdysvallat voitti ns. avaruuskilvan Neuvostoliittoa vastaan. Kilpa joka oli riivannut Yhdysvaltalaisia päättäjiä jo vuodesta 1957. Kuuhun oli päästävä hinnalla millä hyvällä.

Kaikki alkoi heinäkuun 29.päivä 1957, kun Valkoinen Talo ilmoitti Yhdysvaltojen suunnitelmasta laukaista satelliitti avaruuteen jo keväällä 1958. Kunnianhimoista suunnitelmaa kutsuttiin nimellä Project Vanguard.  Heinäkuun 31.päivä, Neuvostoliitto vastasi Yhdysvaltojen haasteeseen ja ilmoitti laukaisevan oman satellittinsa vuoden 1957 syksyyn mennessä.

4.päivä lokakuuta 1957, Yhdysvalloissa monen aamukahvi meni väärään kurkkuun kun maailmalta kantautui tieto Neuvostoliiton laukaisseen onnistuneesti satelliitin Sputnik-1 avaruuteen. Tästä käynnistyi suurvaltojen kilpa kohti avaruuden herruutta.

Seuraavan suuren merkkipaalun avaruuden kilpajuoksussa sai jälleen Neuvostoliitto, laukaisemalla 12.päivä toukokuuta 1961 Vostok-aluksen kiertoradalle, mukanaan kosmonautti Yuri Gagarin. Yhdysvallat tuli jälleen perässä ja vastasi onnistuneesti 20.päivä helmikuuta 1962, Friendship 7-aluksella mukanaan ensimmäinen Yhdysvaltalainen astronautti John Glenn.

Vuosi 1961 oli Yhdysvalloille tärkeä vuosi. Vasta valittu Presidentti Kennedy aktivoi kunnianhimoisen päämäärän avaruuskisassa: Yhdysvaltojen oli saatava mies kuuhun ja sieltä turvallisesti takaisin. Jälleen hinnalla millä hyvänsä. Juuri julkistettu Apollo-ohjelmalla oli massiivinen rahoitus joka lohkaisi NASA:n kokonaisbudjetista jopa 34%. Yhdysvalloissa jopa pelättiin Neuvostoliiton avaruuskisan voittoa, jolloin arkkivihollinen saisi miehensä ensimmäisen kuun pinnalle. Tästä kauhukuvasta saatiin vielä kierompia kuvia missä Neuvostoliitto rakentaisi kuuhun ydinasetukikohtia ja olisi vielä suurempi uhka koko maailmalle. Kiire oli siis todellinen ja vuonna 1962 kisa siis ratkesi.

Mutta mitä jos lopputulos ei ollutkaan sitä mitä historia kertoo. Entä jos Neil Armstrong ei astunutkaan kuun pinnalle?

Nyt voi pelotta pistää päähän ne foliohatut kun kurkistetaan sinne kuun pimeällä puolelle, eli Apollo 11-lentoon liittyviin salaliittoteorioihin.

Salaliittoteoriat koskien Apollo 11:sta lentoa pääsääntöisesti väittävät että Yhdysvaltain viranomaiset lavastivat osan tai kokonaan kuuluisan kuulennon. On väitetty että NASA on väärentänyt, muokannut ja jopa hävittänyt ensimmäiseen kuulentoon liittyviä todisteita. Itse asiassa NASA on ilmoittanut kadottaneensa kuulennon telemetrianauhat. Virallinen arvio on että nauhat on tyhjennettu ja käytetty uudestaan.
Vuonna 1999 tehtiin jopa iso gallup, missä kysyttiin Yhdysvaltalaisten mielipidettä oliko vuoden 1969 kuulento todellinen vaiko väärennetty. 89% vastanneista uskoi kuulennon tapahtuneen, 5% ei taas osannut päättää ja jopa 6% uskoi kuulennon olleen lavastettu.

Miksi sitten Yhdysvallat olisi lavastanut kuulennon? Väitettyjä syitä on monia joista tässä osa:

1. Kylmä sota. Yhdysvalloille oli elintärkeää voittaa Neuvostoliitto avaruuskisassa. Kuuhun meno oli kuitenkin hyvin riskialtista ja hyvin kallista. Bill Kaysing, kuuluisimpia lennon kriitikoita on väittänyt että Yhdysvaltojen oli paljon helpompaa varmistaa voitto lavastamalla kuulento.

2. Raha. NASA keräsi arviolta 30 miljardia dollaria kuulentoa varten. Rahalla olisi saatu maksettua iso määrä ihmisiä hiljaiseksi.

3. Riski. Avaruusohjelmien alkumetrit olivat täynnä isoja riskejä. On väitetty että onnistuneen kuulaskeutumisen onnistumisprosentti oli mitätön 0,017% rahoituksesta ja aikansa teknologiasta huolimatta.

4. Hämäys. On väitetty että Yhdysvaltain hallitus hyötyi kansan huomion siirtämisestä Vietnamin sodasta kuulentoihin. Elättiinhän Richard Nixonin valtakautta. Kuulennot lopetettiin lopulta nopeasti, suunnitellut lennot peruutettiin, juuri samoihin aikoihin kun Yhdysvallat sai itsensä irroitettua Vietnamista.

5. Lupauksen pitäminen. Presidentti Kennedy piti vuonna 1961 kuuluisan puheensa, jossa hän ilmoitti Yhdysvaltain kunnianhimoisesta suunnitelmastaan lähettää mies kuuhun ennen vuosikymmenen päättymistä.

Kuten kaikki salaliittoteoriat, kuulennon lavastaminen ja aiheesta googlettaminen on kuin avaisi matopurkin. Itse yllätyin kuinka paljon aiheesta löytyy tietoa. Oliko sitten kuulento lavastettu? IMO Yhdysvalloissa voi tapahtua mitä vaan. Korkean profiilin synkkiä tapahtumia on Yhdysvaltain lähihistoriassa edelleen selvittämättä. Miksi ei sitten yhtä kuulentoa voisi lavastaa. Olihan jopa väitetty että koko laskeutumisen olisi ohjannut aikansa huippuohjaaja Stanley Kubrick ja Neil Armstrongin miehistöineen olleen bilettämässä samaan aikaan Las Vegasissa. Jos aihe kiinnostaa niin ei muuta kuin Google kauniiseen käteen ja kokeilemaan vaikka hakuja "Moon conspiracy" tai "Apollo 11 conspiracy", sateiset kesäpäivät menevät suorastaan lentämällä :).

Lähteet: Wikipedia

Alla vielä aiheeseen liittyvä mielikuvitusta kutkuttava dokumentti "Dark Side Of The Moon".

[googlevideo]http://video.google.com/videoplay?docid=2304895215368202642&hl=en[/googlevideo]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.