lauantai 13. helmikuuta 2010

Paul Auster: Sattumuksia Brooklynissa (The Brooklyn Follies, 2005)

Olen aikaisemmin lukenut Austerilta NY-trilogian ja Illuusioiden Kirjan, joten olin hiukan odottavalla kannalla aloittaessani "Sattumuksia Brooklynissa". NY-trilogia ei ollut niinkään normaalia, "helppoa" proosaa ja oli hetkittäin puisevaakin mutta kokonaisuus oli hyvä.

Yllätyin siis täysin kun huomasin "Sattumuksi Brooklynissa" olevan suht kevyttä ja mukaansa tempaavaa kaunokirjallisuutta.


Kirja alkaa kun elämäänsa uudelleen aloittava Nathan Glass, kuusikymppinen keuhkosyöpäinen ex-vakuutusmies, muuttaa avioliittonsa vielä savuavista raunioista New Yorkiin Brooklynin kaupunginosaan. Katkeran avioeron jälkeen Nathan yrittää vielä elämänsä ehtoopuolella uutta starttia ja siitä kirja lähteekin hienosti liikkeelle. Eri sattumusten kautta Nathan tapaa mm. sisarenpoikansa Tomin, karkuteillä olevan sukulaistyttönsä, värikkään kirjakauppiaan Harry Brightmanin ja mystisen KTÄ:n (Kaunis Täydellinen Äiti). Lopulta hänen omat ongelmansa väistyvät taka-alalle kun hänen ympärilleen kerääntyy muitakin ihmiskohtaloita; sukulaisineen ja uusine ihmissuhteineen. Kirjan edetessä Nathanin alkuperäiset suunnitelmat hiljaisesta vaipumisesta syövän syleilyyn kariutuvat ja elämä näyttää räjähtävän uuteen kukoistukseen.


Voisin jo melkein kuvitella että Lasse Halsström tekisi tästä ison Hollywooodville-sovituksen. Tästä tuli hiukan mieleen kiikun kaakun herttainen, imelä draama jossa elämä ja rakkaus voittaa lopulta. Jotenkin ehkä vain yllätyin Paul Austerin otetta tässä kirjassa kun vertaan edellisiä teoksia. Kirja ei ole mitenkään huono vaan ennenkaikkea piristävä löytö Paul Austerin tuotannosta. Hyllyssä odottaisi vielä kirjailijan "Yksinäisyyden Äärellä" jota odottelen mielenkiinnolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.