sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Anno Domini 2012

Jälleen kerran on yksi kirjallinen vuosi mennyt vauhdilla ohitse. Itselleni vuosi ollut muutosten aikaa, niin blogissa kuin yksityiselämässäkin. Uudenvuoden kunniaksi ajattelin käydä läpi vuoden kirjasadon, siihen liittyviä huippuja ja huomioita.

Eihän näitä tullut tänä(kään) vuonna paljoa luettua, omasta mielestäni hiukan paremmin kuin viime vuosina. Jos määrä ei noussut niin ainakin laatu kohosi. Sisäinen pikkupoika otti vallan ja tänä vuonna otin itseäni niskasta kiinni ja mukaan tuli myös sarjakuvat. Mukavina löytöinä/esimerkkeinä voisi esiin nostaa heti alkuvuoden James Ellroyn Levoton Veri (Bloods A Rover). Oli äärimmäisen mukavaa palata pitkästä aikaa Ellroyn makaaberiin ja synkkään americanan sielunmaisemaan. Edellisestä kerrasta oli vierähtänyt pitkä tovi.

George R.R. Martinin saaga nytkähti hyvin eteenpäin (kaksi osaa kampitettu). Samoin tuli visiteerattua nuoruudesta tutuissa kirjallisissa maisemissa Robert Howardin Savage Tales Of Solomon Kane ja Asimovin Säätiö kirjojen myötä. Kaunokirjallisella puolella suomalainen osuus jäi vähiin - kuten aina. Valona listalla on kuitenkin liian vähälle huomiolle jäänyt loistava kynäniekka Kaiho Nieminen, jonka Perilliset iski allekirjoittaneeseen yhtä hyvin kuin edellinen Pakolaisten Kuski. Wanhaa Waltaria ja Päätaloa odottaisi hyllyssä joiden pariin pitää yrittää (huom. yrittää) tulevana vuonna. 

Historia on lähellä sydäntä ja tänä vuonna tuli tehtyä sen saralla mielenkiintoisia löytöjä. Esimerkkeinä Markku Kuisman mielenkiintoinen Sodasta Syntynyt jossa käydään Suomen alkutaipaleen historiaa talouspoliittiselta kantilta. Teemu Keskisarjan seksuaalirikollisuuden vuosisataisen katsauksen parissa olisi jaksanut pidempäänkin viipyä, Kyynelten Kallio traagisesta aiheestaan huolimatta oli täynnä äärimmäisen mielenkiintoista paikallishistoriaa ja terävää ajankuvausta. Fidel & Che oli itselleni hyvä läpileikkaus Fidel Castron ja hänen hyvän ystävänsä Ernesto "Che" Guevaran yhteisestä mutta samalla hyvin traagisesta historiasta. Unohtamatta teosta Väinö Tannerin jännittävistä päiväkirjoista joissa kuvattiin Suomen kohtalon vuosia päättäjien näkökulmasta. Vuoden loppupuolella luettu Herbert Asburyn klassikko Gangs Of New York: An Informal History of the Underworld oli myös oma pysäyttävä kokemuksensa jota suosittelen.

Mitä sitten vuonna 2013? Hyllyyn on jo jonoutunut jokunen uusi hankinta, ja vaikka vanhojakin pitäisi ehtiä lukemaan niin ainakin GRRM:n Feast Of Crows pitäsi rykästä liikkeelle asap. Kirja vain tekee vielä tuloaan Barnes & Noblesin suunnasta. Uusina odottaa myös Connie Willisin kirjat Blackout ja All Clear (Kiitos vinkistä Taikakirjaimille) sekä Joe Abercrombien The First Law-sarjan ensimmäinen eli The Blade Itself. Niin ja unohtamatta Alastair Reynoldsin kirjoja joista kolme odottaa lukuvuoroaan...ja..ja..ja. Ja tietysti Keltainen Kirjasto, siellä on aina odottamassa laadukasta lukemista.

Historia-osastoa en edes viitsi alkaa purkaa, siellä on samanlainen lauma odotamassa vuoroaan.

Tässä vielä linkkeineen vuoden 2012 kirjoihin. Toivottavasti löydät sieltä jotain mukaan omalle lukulistalle.


Levoton Veri 

Sodasta Syntynyt

Clash Of Kings 

Omon Ra 

Lankeemus

Metro 2033

Kyynelten Kallio

Atuanin Holvihaudat 

World War Z: Oral History Of Zombie War

Väinö Tanner: Unohdetut Päiväkirjat 1943-1944

Perilliset 

Toinen Säätiö

League Of Extraordinary Gentlemen

Savage Tales Of Solomon Kane

A Storm Of Swords

Fidel And Che 

The League Of Extraordinary Gentlemen Vol 2

Yöpartio

Directive 51

Hellboy: Library Edition Vol 1

Kingdom Of Gangs

Minun Kansani, Minun Rakkaani

Unholy Night

2 kommenttia:

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.