torstai 6. joulukuuta 2012

Unholy night

Toni Morrisonin historiallisesta romaanista on vain pieni aasinloikka toisaalle, Seth Grahame-Smithin (SG-S) kirjallisen universumin muinaiseen Juudeaan. SG-S on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt kirjailijana sekoitella mukavasti julkisuutta. Kirjailijan tuotoksia ovat mashup-klassikot Jane Austen-viritys Pride and Prejudice and Zombies sekä Abraham Lincoln, Vampire Hunter. Molemmat ovat olleet kaupallisia menestyksiä. Pride and Prejudice and Zombies -kirjasta on internein mukaan tulossa elokuva, pääosissa olisi Natalie Portman. Abraham Lincolnin vampyyrien metsästyksestä on taasen jo elokuva ulkona, ohjaajana  venäjän ylpeys Timur Bekmambetov. ja tuottajana itse Tim Burton. Tänä vuonna päivänvalon näki myös SG-S:n tuorein kirja Unholy Night. Kuten kirjatraileri antaa ymmärtää, kyseessä on vauhdikas versio kaikille tutusta raamatullisesta tapahtumasta. 

Kaikkihan muistavat tarinan Jeesus-lapsen syntymästä tallin seimessä. Nuoret vanhemmat Maria ja Joosef eivät löytäneet yöpaikkaa Betlehemistä ja joutuivat lopulta yöpymään tallissa härkien ja aasien vierellä. Syntymän jälkeen tallissa vieraili myös kolme itämaan tietäjää (tai kolme viisasta miestä) palvomassa messiaan syntymää. Kirjan alkuasetelma mukailee raamatun versiot mutta tarinan kolme itämaan tietäjää ovat Juudean kuninkaan Herodeksen vankilasta karanneitta murhamiehiä jotka Marian ja Joosefin tapaan saapuvat saman tallin suojaan. 

Ennen tätä mualiman kuuluisinta syntymää, kirjassa seurataan nuoren mestarivarkaan Balthazarin elämää, kuinka hän nousee Juudean valtakunnan kuuluisammaksi lainsuojattomaksi ja sairaanloisen mielipuolisen kuningas Herodeksen isoksi päänsäryksi. Ja juuri kun Balthazar on kruunaamassa uraansa varkaana tekemällä isointa "keikkaansa", kaikki menee pieleen ja hän joutuu tyrmään odottamaan teloitustaan. Ennen vangitsemista lukija vedetään aika reippaan oloisen verimyllytyksen läpi jossa Balthazar pistää kylmäksi useamman Juuden armeijan sotilaan. Tässä kohdin lukijalle selviää että arvokas raamatullinen tunnelma on todella kaukana.

Balthazarin seuraksi tyrmään joutuu myös Gaspar ja Melchyor, molemmat myös pahemman luokan varkaita ja murhamiehiä. Lyhyen tutustumisen ja ovelan juonen ansiosta kolmikko onnistuu lopulta pakenemaan tyrmästä. Pakomatkan päätteeksi kolmikko piiloutuu Herodeksen sotilailta talliin missä myös Joosef, Maria ja vastasyntynyt Jeesuskin piilottelee. Tästä tapaamisesta käynnistyy tapahtumarikas pakomatka kohti Egyptiä josta ei vauhtia puutu.

Alkuun tietysti iso hatunnosto kirjailijalle joka on tarttunut aikamoisen tulenarkaan aiheeseen ja on väännellyt sen moderniin action-painoitteeseen muotoon. Vaikka juoni nopeasti tuntuu lähes naurettavalta kirjailija on kirjoittanut yllättävän eheän tarinan tuosta ajanjaksosta. Kirjan sivuille nousee hahmoiksi urakeskeinen imperator Pontius Pilatus joka keisari Augustuksen käskystä yrittää pysäyttää karkulaisia. Rappeutunut kuningas Herodes on myös herkullinen joskin stereotyyppinen Mad King mielipuolisine raivokohtauksineen. Ja unohtamatta kirjailijan hyvin asettamia historiallisia nyansseja joissa esimerkiksi Jeesus-vauva kohtaa nuoren pojanklopin Johannes Kastajan, tai että alkuperäisen rosvotrion Gaspar ja Melchyor tapaavat kohtalonsa Jeesuksen rinnalla sitten vuosikymmenten jälkeen. SG-S käsittelee lopulta koko Jeesus-aihetta järkevästi eli hyvin hyvin varovaisesti ja lukijalle jää käteen mukava viihdepläjäys jossa ei nyt ihan aivoja tarvitse laittaa narikkaan mutta melkein. Eikä ole mikään yllätys että kirjan elokuvaoikeudet on jo myyty Warner Brothersille, jopa ennen kirjan julkaisua.

Tästä jatketaan kevyellä linjalla ja matka jatkuu kohti Ian Tregilliksen vaihtoehtomaailmaan missä 1960-luvun kylmä sota käy kiivaimmillaan Venäjän valtakunnan ja pinnistelevän Britannia kesken. Yöpöydällä on siis kirjailijan Milkweed Triptych-trilogian toinen osa. Ensimmäisestä voi lueskella tästä.

3 kommenttia:

 1. Kuulostaa sopivan hauskalta :) Ehkäpä odottelen suomennosta - vai mahtaakohan sellaista olla edes luvassa? No, ainakin elokuvan voisin sitten aikanaan katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän näitä(kin) joku kohta suomentele. On tämä kuitenkin aika simppeliä enklantia että suosittelen kokeilemaan ihan alkuperäisellä kielellä.

   Poista
 2. Sinulle on Erjan lukupäiväkirjassa tarjolla tsemppiä ja tunnustuksia :)

  VastaaPoista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.