tiistai 27. elokuuta 2013

Batman: Earth One

Bob Kanen ja Bill Fingerin luoma Batman on ollut tapetilla jo vuosikymmeniä, ja nyt lähivuosina viittasankarin suosio on vain kasvanut kun Christopher Nolan nosti hahmon uuteen nousuun The Dark Knight -elokuvatrilogiallaan. Vaikka Lepakkomies on kiitänyt valkokankailla kovaa ja korkealla, niin on se nauttinut jo vuosikymmeniä suurta suosiota myös alkuperäisessä formaatissaan eli sarjakuvien puolella. Gothamin unelmien poikamies on kulkenut pitkän matkan popkulttuurissa (itse asiassa 74 vuotta) ja ainakin minun osaltani tämä orpo piruparka on SE supersankari. Vaikka hahmolla ei mitään "supervoimia" olekaan niin Bruce Waynen synkkä mielenmaisemaa on mielenkiintoista seurata. 

DC Comicsin vuonna 2012 julkaisema Batman: Earth One jatkaa Batmanin taivalta ansiokkaasti. Julkaisu on jatkoa DC:n taiteilijakaksikon Geoff Johns'n (tarina) ja Gary Frankin (taide) Earth One -sarjan yhteistyölle joka alkoi vuoden 2010 julkaisulla Superman: Earth One. Kyseessä on siis DC Comicsin sarja jossa näiden kaikille tuttujen sankarien tarina kirjoitetaan uudestaan täysin irti perinteisen DC Universumin kehyksestä. Earth One -maailmassa Batman on miljardöörisuvun traaginen orpo jonka synkkä tausta ja tapahtumat pakottavat nuoren Bruce Waynen nousemaan vastustamaan Gothamin läpimätää korruptiota ja etsimään kostoa vanhempien murhalle. Vaikka lähtöasetelma on hyvin perinteinen lepakkomiestarina, taiteilijakaksikko pistää tarinan elementit uuteen asentoon ja lopputulos on tuore, ja se toimii.

Tarina kulkee kahdella tasolla; välillä Gothamin uhkaavissa maisemissa kuljetaan Brucen nuoruudessa ja teinivuosissa jotka avaavat Thomas Waynen ja Martha Waynen sukujen taustaa ja luonnollisesti käydään läpi traagista sivukujien ryöstöä missä vanhemmat murhataan. Gothamia johtaa rautaisella ja psykoottisella otteella Oswald Cobblepot aka Penguin, vanhempien murhaamisen jälkeen Brucen elämään siirtyy Thomas Waynen vanha ystävä Alfred Pennyworth (ex-sotilas) joka joutuu Brucen syöksykierteisen elämän huoltajaksi ja lopulta tunnustaa viranomaisille olevansa "Brucen hovimestari". Tarinasta löytyy kaikki muutkin tutut hahmot, mutta hiukan eri "asennossa", Lucius Fox on nuori nero joka kuin sattumalta tutustuu Bruceen ja auttaa häntä kostoretkellään. James Gordon lyöttäytyy mukaan jo antautuneena Gothamin korruptiolle ja yrittää pitää nuoren tyttärensä pois kaupungin saalistajien käsistä. Mukaan sekoittuu myös brutaaleja elementtejä kuten jättimäinen sarjamurhaaja Birthday Boy joten synkkä ja dynaaminen Batman-tarina on valmis.

Jos Batman: Earth One pitäisi verrata johonkin niin nostaisin sen Christopher Nolanin tuotoksen rinnalle ja pistäisin sen vielä astetta korkeammalle tarinan osalta. Julkaisu oli menestys ja DC Comics on jo tuottamassa Batman: Earth One:lle jatkoa. Omalta osaltani Batmaniin tutustuminen jatkuu ja seuraavaksi kierretään toisaalle kohti toista Batman-klassikkoa eli Frank Millerin vuoden 1986 julkaisemaa The Dark Knight Returns, joka taasen sijoittuu kauemmaksi tulevaisuuteen missä Batman on jo 55-vuotias eläköitynyt Gothamin asukas joka joutuu jälleen kerran nousemaan vastustamaan kotikaupunkinsa nousevia uhkia. 

2 kommenttia:

  1. Tämä Batman on jäänyt väliin, mutta Tim Burtonin Batmaneja olen katsonut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä viittasankari on huomattavasti mielenkiintoisempi seurattava sen alkuperäisessä formaatissa, eli sarjakuvana.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.