keskiviikko 21. elokuuta 2013

Wool Omnibus Edition (Books 1-5)

Joe Abercrombien fanttaasiamaisemista liikahdetaan seuraavaksi maanpinnan alapuolelle, ihmiskunnan rippeiden huomaan eli Siiloon. Kyseessä ei ole kuitenkaan vuosi 2034 ja Moskovan metro, vaan tarkastelun alla on nuoren amerikkalaisen kirjailijan Hugh Howeyn läpimurto novellisarjan Wool ja sen ensimmäiset viisi osaa.

Wool -sarjan menestys on kiintoisaa luettavaa. Hugh Howey päätti julkaista alunperin novellinsa vuonna 2011 Amazonin itsejulkaisukanavan kautta suoraan sähköisenä Kindle-versiona. Tarinoiden suosion yllättäessä, kirjailija julkaisi tarinoita lisää, ja nyt yli puolen miljoonan kappaleen myynnin jälkeen, kirjailija on vasta nyt myynyt paperiversion julkaisuoikeudet Simon & Schusterille 500 000 dollarilla. Ja tietysti elokuvaoikeudetkin ovat menestyksen myötä Hollywoodiin myyty, ensimmäisenä ehti itse Riddley Scott. Hugh Howey julkaisi itse asiassa viimeisen ja yhdeksännen Wool-tarinan viime lauantaina ja tämä Dust-niminen päätösosa pitäisi niputtaa koko saaga yhdeksi kokonaisuudeksi.

Novelleissa tuntemamme maailma on käynyt läpi jonkinlaisen sodan/tuhon ja on muuttunut vaarallisen myrkylliseksi. Ympäristö on pakottanut ihmiset asumaan siis siiloon, joka toimii nyt suurena arkkina. Kyseessä ei ole mikään perinteinen viljasiilo, vaan keinotekoinen pommisuojan tyyppinen asumus joka porautuu aina 144 kerrosta syvälle maankuoreen, ja jo yli vuosisadan ajan tämä valtava siilo on toiminut tuhansien ihmisten kotina. Ensimmäisenä mieleeni iski tietysti vanha The Matrix-trilogia ja sieltä valtava maanalainen Zion-yhdyskunta missä viimeiset vapaat ihmiset piilottelivat robottiarmeijoita. Hirveän kaukana Hugh Howeyn dystopiassa tästä ei olla, vaan siilon kaikki 144 kerrosta on tarkasti pakattu täyteen elämää. Sarjalle omistetussa Woolpedia-saitilla on hyvä havainneleikkaus ensimmäisessä kuudessa osassa kuvatusta Silo-18:sta. Ja kaikki tietenkin liikkuu suuria kierreportaita pitkin.

Tarinoiden parasta herkkua on jo pelkästään siilon muurahaiskekomaisen puuhastelun seuraaminen jota jaksaisi lukea kauemminkin. Tarinoiden ytimessä seurataan yksilöitä joiden mielissä alkaa kasvamaan jokapäiväisen puurtamisen rinnalla ajatus "mitä jos..?". Tässä kohdin kerrottakoon että lukijoille selviää että noin 20-30 vuoden välein siiloa on kohdannut väkivaltainen kapina jolloin nämä mitä-jos-yksilöt ovat päättäneet kyseenalaistaa virallisen totuuden yläpuolella olevan maailmasta; mitä jos maailma onkin jo elinkelpoinen?

Sen enempää spoilaamatta, Hugh Howey on rakentanut kiehtovan pienen dystopiansa joka ainakin hiveli allekirjoittaneen mielikuvitusta mukavasti. Ja onhan tässä vielä onneksi hiukan matkaa saagaan loppupisteeseen. Jos siis omistat Kindlen (tai muun sähköisen lukijan) suosittelen pistäytymistä Amazon.comissa ja hakemaan vaikka testiksi tämän Omnibus-kokoelman jota kaupataan äärimmäisen edulliseen 5.99$ hintaan. Sillä saa yli 500 sähköistä sivua laadukasta ajanvietettä.

Seuraavaksi vuorossa on sarjakuvaa, eli DC Comicsin rautainen Batman: Earth One (Geoff Davis ja Gary Frank). Yöpöydällä taasen vaappuu Peter Englundin tiiliskivi Sodan kauneus ja kauheus.

2 kommenttia:

  1. Hienoa, että Woolkin upposi. Minua kiinnostaa miten viisi osaa on niputettu Omnibusiin. Ovatko ne omina osinaan 1, 2, 3 jne nimineen päivineen, vai jotenkin muokattu yhdeksi jatkuvaksi tarinaksi? Howey mainitsi muistaakseni joko kotisivullaan tai Twitterissä, että Omnibusiin on tehty muokkauksia ja lisäyksiä yksittäisiin osiin verrattuna (jollaisina minä ne luin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No itse asiassa itse tätä niputusta aluksi ihmettelin. Luulin ensin että Amazonilta siirtyy 5 erillistä kirjaa ja hetken aikaa päätä raaputeltuani tajusin että kyseessä on yksi iso kirja, ja kirjat on tosiaan niputettu yhteen ja jaoteltu Part 1, 2, 3 jne. Mukava 500+ sivun kokonaisuus.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.