lauantai 8. helmikuuta 2014

Leviathan Wakes

Science Fiction on viime vuosina noussut jälleen vahvasti lukulistalleni.  En tiedä teistä mutta tämä genre on jättänyt vahvat muistijäljet lapsuudesta/nuoruudesta, ja jos on vähääkään vilkkaampi mielikuvitus niin on helppo uppoutua avaruusoopperoiden rikkaaseen maailmaan. Muistan edelleen kun nuoruudessa tuli kesällä kotipihan teltassa luettua niitä paksuja kirjaston kovakantisia Frank Herbertin Dyyni -opuksia. Harvat kirjat jää mieleen pitkien aikojen takaa. Ja on hienoa että genrestä tekee edelleen löytöjä. Näin nelikymppisenä sitä uppoutuu edelleen samalla tavalla uusien scifi -kirjailijoihin (ja myös vanhojen) tuotosten tarinoihin. Alastair Reynoldsin Revelation Space -sarja kova insinööriscifi taisi olla ensimmäinen vanhemman iän koetus  (joka on edelleen kesken). Perään tuli Isaac Asimovin genre -klassikot ja nyt Daniel Abrahamin ja Ty Franckin kynäilemä Expanse -sarjan pilotti Leviathan Wakes.

James S.A. Coreyn nimimerkin takana häärii nuoret kirjailijat Daniel Abraham ja Ty Franck, joista jälkimmäinen toimii myös George R.R. Martinin assistenttina (kirjan kannessa Ty Franckin työnantajan iskevä kommentti). Kaksikko julkaisi debyyttinsä vuonna 2011 ja Leviathan Awakes lyö kuusiosaiselle Expanse-sarjalle mukavan tahdin . Kirjassa päähenkilöiksi nousee Marsin ja Jupiterin välisellä asteroidivyöhykkeellä sijaitsevan Ceres-aseman Joe Miller joka työskentelee suuren Star Helix Security -turvallisuusyrityksen etsivänä. Miller saa eräänä päivänä tehtäväkseen selvittää Maassa asuvan rikkaan perheen tyttären katoamista. Toisaalla Canterbury-nimisen aluksen upseeri Jim Holden miehistönsä kanssa joutuu keskelle aurinkokuntaa ravistelevan yhteenoton silminnäkijäksi ja kuin vahingossa eskaloi tilanteen jonka ansiosta koko aurinkokunta on syöksymässä sisäiseen konfliktiin.

Tarinan taustakiemuroissa salaperäinen megakorporaatio on löytänyt ns. alienorganismin josta kasvatellaan ihmislapsen tarpeisiin seuraavaa evoluutiopyräystä. Lukijan on helppo arvata miten tässä tulee käymään. Hyvin perinteiseen scifi -tarinaan on saatu kudottua elävä kokonaisuus missä jo meidän ajasta tutut kähinät valtioiden/kansojen välillä on siirretty isompaan mittakaavaan. Maa, Mars, Kuu ja aurinkokunnan asteroidivyöhyke kuhisee ihmiselämää. Hyvän avaruusoopperan henkeen tähtitarhoja myös kyntää toinen toistaa suurempia avaruusaluksia. Eikä kirjailijakaksikko epäonnistu henkilöhahmojen kohdallakaan. Itseäni kiinnostaa aina scifissä tekninen puoli (ICT-alan immeisenä tottakai!) ja oli miellyttävää nähdä että kirjailijoiden aurinkokunta taivalsi kevyesti lo-tech verrattuna esimerkiksi Alastair Reynoldsin äärimmäisen korkean teknologian Revelation Space-tuotantoon. 

Sen enempää kirjaa spoilaamatta suosittelen lämpimästi teosta kaikille modernin scifin ystäville. Kirjassa yhdistyy sulavasti klassinen avaruusooppera ja mukaan on heitetty ripaus myös perinteistä dekkariakin. Kokonaisuus pitää hyvin otteessaan ja ainakin minä latailen Kindleen jo sarjan seuraava osa Caliban's War.
Lukemista harkitsevalle suosittelen käymään tutustumassa sarjalle omistettua Wikia osoitteessa http://expanse.wikia.com/wiki/The_Expanse_Wiki.

Leviathan Wakes jälkeen olen ehtinyt jo lukea läpi Don Winslow hurmeisen The Kings Of Cool josta sitten seuraavaksi.

2 kommenttia:

 1. Perhana, tämähän vaikuttaa lupaavalta. Reynoldsin scififantasia jää näkemyksineen aina vähän etäälle, koska teknologiasta ja sen mahdollisuuksista ei oikein synny intuitiota.

  Jos ei olisi ensimmäisen maailmansodan käynnistymisestä sataa vuotta ja raskas lukuhaaste niskassa, saattaisin poiketa scifin pariin. Ehkä ensi talvena. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tuli otettua ihan sattumalta kun selailin Amazonin scifi-kirjalistoja. Kokeile ihmeessä, uskon että et pety.

   Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.