lauantai 2. elokuuta 2014

Judge Dredd: The Complete Case Files 01

Kuvassa oleva yrmeä mies oli varmaankin niitä ensimmäisiä scifi-kokemuksiani. Sarjakuvat tulivat aika pitkälti kirjojen rinnalla aina sieltä ekalta luokalta kun sai sen ensimmäisen pahvisen kirjastokortin. Sarjakuvista ahmin pääosin niitä perinteisiä suomessa 80-luvulla julkaistuja kuten Mustanaamio, Ryhmä-X, Tarzan, Tex Willer, Meren Korkeajännitys (se ainoa oikea) ja tietysti Aku Ankka. Myöhemmässä vaiheessa tuli synkkä säillänheiluttaja Conan Barbaari jota vielä kasarin puolivälissä ahkerasti julkaistiin suomenkielisenä. En nyt tarkalleen muista miten Dredd astui kuvaan, mutta epäilen että jonkin perheen ulkomaanmatkan ansiosta kun mukaan oli tarttunut 2000 AD-lehti joka julkaisi alkuperäistä Dreddiä. Vuonna 1977 alkaneen Mega-Cityn väsymättömän lainvartijan matka vei sitten nuoren sällin mukanaan.

Judge Dredd on brittiläisen John Wagnerin luomus ja Dreddin seikkailuja alettiin tosiaa julkaisemaan vuonna 1977 myös brittiläisen 2000 AD-scifi-lehden toisesta osasta eteenpäin. Dreddin edesottamukset saivat nopeasti tuulta alleen ja hahmo nousi nopeasti aikaansa edellä olevan lehden keulahahmoksi. John Wagner nosti kirjoittamallaan (Carlos Ezquerra piirsi) hahmollaan brittiläisen sarjakuvan uudelle tasolle ja nyt vuosikymmeniä myöhemmin Dredd on suositumpi kuin koskaan. 

Onhan Dredd päässyt myös valkokankaalle. Kaikki muistanevat vuoden 1995 Sylvester Stallonen Judge Dredd-virityksen joka muistutti enemmänkin parodiaa, ja jonka myös Wagner itse tuomitsi epäonnistuneeksi. Vasta 2012 Hollywood osui oikeaan, kun Pete Travis ohjasi Dredd-elokuvan. Elokuvan teossa oli tiiviisti mukana myös Wagner joka oli selkeän tyytyväinen loppitulokseen. Vaikka elokuva on suht simppeli action-pläjys se on oikeasti onnistunut sarjakuvasovitus.

Judge Dredd: The Complete Case Files 01 aloittaa tällä hetkellä jo 22 osaan venyneen teossarjan joihin on kerätty koko Judge Dredd tuotanto. Tämä ensimmäisen osa sisältää mm. Dreddin ensimmäisen ison tarinajatkumon Robot Wars, missä Mega-Cityn palvelijarobotit nousevat veriseen kapinaan. Mukana on iso määrä ensimmäisiä yksittäisiä muutaman sivun Dredd-tarinoita joissa erilaiset rikolliset/lainrikkojat kohtaavat tämän lahjomattoman lainvartijan ankaran kohtelun. Pienen puheliluettelon paksuinen The Complete Case Files 01 onkin nautittavaa aikamatkaamista nuoruuteen tällaiselle keski-ikäistyneelle ikinuorelle :).

Seuraava sarjakuvateos on vielä päättämättä. Posti on jo tuonut Brian K. Vaughin kirjoittaman Y: The Last Man-sarjan toisen osan (ensimmäisestä osasta tässä) mutta eteen saattaa kiilata yksi oman genrensä klassikko ja samalla sarjan aloitus eli Katsuhiro Otomon Akira, jonka neljännen osan innostuin tuossa kesälomalla tilaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.