torstai 22. kesäkuuta 2017

Crux

Ramez Naam:n tausta kirjailijaksi on kiehtovampaa sorttia; 13 vuotta punamontussa (Microsoft) eri tuoteperheiden kehityksessä, futuristi, enkelisijoittaja, luennoitsija ja tietenkin kirjailija. Vaikuttava CV kaikin puolin.

Nexus-trilogia on Ramez Naam:n vaikuttava teknotrilleri joka kyntää syvällä Science Fictionin -aluskasvillisuudessa. Trilogia kulkee lähitulevaisuudessa (2040) missä nuori tiedemies Kaden Lane ystävineen on tehnyt tietotekniikan seuraavan läpimurron luomalla Nexus OS-käyttöjärjestelmän. Nexus OS toimii nano-lääkkeenä ja asentuu aivoihin jonka myötä henkilöllä on täysi tietokone aivotoiminnoilla boostattuna, sisältäen myös klassiset käyttöliittymätoiminnot näkökentässä. Kehystarina ei ole mikään uusi mutta kirjailija onnistuu jatkamaan menestyksekkäästi tarinaan tässä trilogian toisessa osassa.

Crux jatkaa Nexus OS:n ja sen tekijöiden tarinaa pisteestä missä Kaden Lane on useiden eri tahojen ajojahdin kohde. Perässä on niin perinteiset Yhdysvaltojen tiedustelutahot kuin maailmanvallotusta haaveileva miljardööri. Kaden Lane ja hänen tiiminsä on hajallaan, osa jo vangittuna ja osa pakoilee ympäri maailmaa. Maailma on jo tietoinen Nexus OS-käyttöjärjestelmästä sen jälkeen kun Kaden luovutti softan vapaasti jakeluun. Sen alkuperäinen idea oli yhdistää ihmisiä ja parantaa maailmaa (haukotus) ja tarinassa nähdäänkin mielenkiintoisia käyttökohteita mm. autistismista kärsivien hoidossa. Kun et pysty ilmaisemaan ajatuksiasi tai kommunikoimaan normaalisti, Nexus mahdollistaa telepaattisen kommunikoinnin Nexus-käyttäjien välillä. Tästä seuraa myös askel kohti post-humanismiin, kun selviää että on syntynyt jo lapsia jotka ovat raskauden aikana altistettu vahvasti Nexus käyttöjärjestelmälle. He luovat ennen näkemättömän "uhan" ihmiskunnalle ja esiin astuu termi transhumanismi: ihminen joka ylittää nykyihmisyyden rajoitukset teknologian avustuksella.   

Hyvä tarina ei ole kuitenkaan mitään ilman über-pahiksia, joita tässä esittää Yhdysvaltain presidentti joka haluaa poistaa maan päältä tämän seuraavan selkeän ja loogisen ihmisevoluution vaiheen. Uusi Nexus ihmissukupolvi on selkeä uhka kansalliselle turvallisuudelle. Tietysti taustalla on muitakin motivaatioita, mutta kusipäisen presidentin tarkoitusperät tuovat vahvan ja toimivan lisämausteen tarinalle.

Toisaalla tarinassa seurataan myös ensimmäisestä osasta tuttua Su-Yong Shu:ta joka kuoli ensimmäisen osan loppukahinoissa, joka majailee nyt vankina digitaalisena kopiona Kiinan hallituksen konesalissa. Tästäkin tarinan osasta saisi hyvän itsenäisen kirjasarjan joka kuvaa kiehtovasti osaltaan mahdollista ihmisen integraatiota koneen kanssa. 

Ramez Naam ei siis lepää laakereillaan hyväksi todetun trilogian ensimmäisen osan jälkeen vaan lisää kierroksia Crux:n kohdalla kohti trilogian päätöstä joka on nimeltään Apex. Suuri suositus kaikille Cyberpunk/Scifi/Dystopia-tarinoiden ystäville,

Seuraava kirja sitten dowshiftaa teemoja sata vuotta taaksepäin kun Kalle Päätalon Koillismaa-sarjan kolmas osa on yöpöydällä. Sota on saapunut selkosille. 

2 kommenttia:

  1. Tämähän on mennyt minulta tyystin ohi. Post-humanismista puhutaan usein teknologian siis lähinnä laitteiden kautta, mutta tosiaan, jokuhan kirjoittaa niihin käyttöjärjestelmän. Mielenkiintoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toimiva sarja kaiken kaikkiaan. Ramez Naamilla on myös muutama ei-fiktiivinen kirja aiheesta; "More than Human" ja "The Infinite Resource: The Power of Ideas on a Finite Planet" jotka molemmat taatusti tutustumisen arvoisia.

      Poista

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.