lauantai 3. marraskuuta 2018

Underground Airlines

Ben H. Winters tuli vastaan Amazonin loputtomalla kirjaosastolla ja kirjan tarina oli sen verran houkutteleva että se tarttui mukaani ja siirtyi Kindleeni. Kyseessä on synkkä tarina vaihtoehtoisesta dystopiasta missä Yhdysvaltojen historia teki jyrkän käännöksen kun vuonna 1861 Yhdysvaltain tuore 16. presidentti Abraham Lincoln salamurhattiin ennen virkaanastumistaan. Orjuutta ei lakkautettu eikä veristä sisällissotaa käyty. 

Vaihtoehtohistorian tarina alkaa nykyajan Yhdysvalloissa missä neljässä etelän osavaltiossa  ("Hard Four") orjuus on edelleen laillista ja kovassa käytössä. Orjuuteen päätyneet tai syntyneet ovat neljän orjaosavaltion raskaan teollisuuden voimavarana. Orjaosavaltiot ovat eristäytyneitä ja ympäröivien "vapaiden" osavaltioiden jatkuvassa paineessa.

Tarinan keskiössä on afroamerikkalainen Victor, entinen PB - Person Bound to Labour. Orjuuteen syntynyt mutta vanhempana vapautettu. Ja nyt hän on karanneiden orjien kokenyt metsästäjä. Yli 200 onnistuneen kiinniottamisen jälkeen, Victor saa tehtäväksi löytää Jackdew-nimisen karanneen orjan ja joutuu soluttatumaan orjia vapauttavan maanalaisen järjestöön. Tämä ydintarina saa lisäsisältöä rinnakkaistarinasta missä kuvataan Victorin lapsuutta orjuudessa brutaalissa teurastamotyössä. Victor on myös hyvin kompleksinen henkilö joka ajatuksissaan vaipuu välillä lapsuuden hyvin traumaattisiin tapahtumiin. Iso osa Victorin aikuisuudesta on myös mennyt vapaana elämisen oppimiseen. Orjuuden kovettama Victor on outolintu vapaudessa joka on kuitenkin osin edelleen orja. Hänen ainoa yhteytensä työnantajaan on Mr Bridge joka soittaa aika ajoin kysyäkseen tilanneraporttia ja antaa Victorille uusia tehtäviä, uusia orjia metsästettäväksi. Lopulta Victorin tehtävä vie hänet takaisin lapsuudesta tuttuun elinympäristöön, tarkoituksena kaataa monivuosisatainen sorto. Underground Airlines on synkkä kirja joka muutama vuosi sitten julkaisun aikoihin aiheutti ihan aiheesta keskustelua Yhdysvalloissa.

Ben H. Winters on nuori yhdysvaltalainen kirjailija joka on julkaissut nipun kirjoja 2000-luvulla, ja ehkä mielenkiintoisin (ja menestynein) on hänen The Last Policeman -trilogia joka menee meikäläiselle lukujonoon. Trilogiassa seurataan New Hampshiren Concord kaupungin poliisietsivää joka saa tehtäväkseen selvittää McDonaldsin vessassa tapahtunutta hirttäytymistä, joka näyttää aluksi itsemurhalta. Tarina ei sinänsä vaikuta mitenkään erikoiselta. Erikoisen tarinasta tekee lähtötilanne missä 6,5 kilometrinen asteroidi uhkaa iskeytyä maapalloon puolen vuoden päästä ja tuntemamme sivilisaation romahtelee tarinan kuluessa perustuksia myöten. Poliisietsivä kuitenkin päättää ratkaista mahdollisen rikoksen hyvin rajallisilla resursseillaan. Seuraavaksi kuitenkin jotain aivan muuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.