lauantai 31. lokakuuta 2009

Teknolokia: Kadusta vihreää energiaa

Julkisuuteen nousee yhä enemmän innovatiisia tapoja tuottaa puhdasta energiaa helpoilla tavoilla. Puhutaan paljon aaltojen muodostaman energian talteen ottamisesta, tuulienergian valjastaminen on ollut jo vuosia arkipäivää ympäri maailman.  Nyt nousee pinnalle innovatiisia tapoja joilla ihmisten muodostaman energian saisi kerättyä hyötykäyttöön ihan katutasolla. Esimerkkinä voisi pitää esimerkiksi Saisburyn markettia briteissä, joka päätti valjastaa asiakkaidensa autojen muodostaman energian hyötykäyttöön. Marketti asennutti pihalleen sarjan levyjä, jotka keräävät yli ajavien autojen muodostavan energian marketin hyötykäyttöön.



Näitä ratkaisuja on olemassa useita ja nyt Pavegen Systems on tuomassa britteihin omaa tuotettaan. Kyseessä on nerokkaan yksinkertainen tapa kerätä pieniä määriä energiaa meistä laahustavista kulkijoista.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5WeiVkhla5Q[/youtube]



Askeleen muodostamasta energiasta 5 % menee syttyvään valoon ja loput 95 % varastoituu paristoihin - 2.1 wattia per tunti per laite hyvin liikennöidyllä jalkakäytävällä.  Varastoitua energiaa voidaan käyttää vaikka katu- ja bussipysäkkien valaisuun. Siis todellista vihreää energiaa. Käyttökohteita voivat olla myös katuja ylittävät suojatiet, jolloin pimeän aikaan laitteen muodostama LED-valo toimii myös hyvänä merkkivalona suojatietä ylittäville ja autoilijoille. Raskaasti liikennöityjen metroasemien lippu/puomiportit ovat myös hienoja esimerkkejä. Koska saisimme näitä Suomeenkin?

Lähde ja idea: Engadget

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sana on vapaa. Spammaajat kärsivät kurjan kuoleman.